Всеки може да си купи и да прави каквото иска

...
Всеки може да си купи и да прави каквото иска
Коментари Харесай

Регулаторен хаос цари в сферата на дроновете

Всеки може да си купи и да прави каквото желае с подобен уред

Създаването на регулаторна рамка за дроновете е неизбежно и необходимо, само че тя не би трябвало да затруднява бизнеса, считат специалисти

Бъдещите регулации за използването на безпилотни летателни апарати би трябвало да вкарат ред във взаимоотношенията, без да основават тежест за бизнеса. Законотворците имат тежка задача да основат щадящи правила. Дотогава обаче светът на дроновете остава изцяло хаотичен…

Съществуващата несигурност евентуално ще докара до обстановки, които ще ускорят въвеждането на регулации за потреблението на този тип устройства. Бъдещето им беше тематика на разгорещена полемика по време на Четвъртия районен конгрес по киберсигурност и киберпрестъпност за страните от Югоизточна Европа, проведен от Международната академия за образование по киберразследвания, ГДБОП и IDC България.

Към момента всеки може да си купи дрон и да прави каквото си пожелае с него – и това важи в множеството страни по света. Идва обаче времето, в което рухването на летателния уред от „ небето” може да бъде рисково – тогава, когато той е „ товарен “ и транспортира стока. Ако тежестта на такава машина доближава 130-150 кг, то рухването й от въздуха няма да е безвредно, изясни Антон Пулийски, член на УС на Асоциацията за безпилотни летателни системи. Това е една от аргументите, заради които скоро ще би трябвало да се появят регулации за дроновете.

От друга страна, сега всеки може да вдигне дребен, лек дрон и да „ надникне” в непознат дом, да снима някого на отдалечено и „ недостъпно “ място. Това е жестоко прекрачване на границите на персоналната цялост. Ответната реакция не закъснява: „ белким не мога да взема въздушната си пушка и да го смъква тоя дрон, който наднича в къщата ми”, реторично запита посетител от залата по време на дебата. „ Чисто механически – да, можете. Има и средства за заглушаване на сигнала на дроновете, при което те просто падат”, отговори Иво Емануилов, теоретичен помощник в Католическия университет в Льовен.
още по тематиката
„ Ако имам дрон, който употребявам за работа, и желая да го обезпечавам, по какъв начин става това, какви идентификационни данни се употребяват за целта”, запита различен човек от залата. Този и други сходни въпроси илюстрират регулаторния безпорядък, който сега царува в областта на безпилотните летателни апарати.

Създаването на регулаторна рамка е неизбежно и необходимо, само че в случай че тя е тежка, това би смачкало в допълнение и без друго усложнения бизнес, акцентира Георги Спасов, контрольор в бранш „ Киберпрестъпност” при ГДБОП-МВР. „ Налагането на тежка законова рамка е нежелателно”, счита той.

„ Изправени сме пред една иновация, която навлезе в публичния живот – иновация, сравнима с появяването на автомобила. Колите също са били сложни за разбиране измежду хората в началото, само че след това последователно са станали част от живота ни”, разяснява Пулийски.

„ Дали ние ще създадем този преход безвредно – това зависи от културата на обществото ни. Ние няма по какъв начин да си мислим, че престъпността ще изчезне от на следващия ден и, че нарушителите няма да употребяват тази нова технология. Но би трябвало да сме наясно, че като всяка друга технология тя е неутрална – с нея човек може да убива, а може и да избавя човешки живот ”, добави Пулийски.

Той подсети още, че дроновете са най-ефективното досега средство за доставка на незабавно нужни лекарства, храна и материали от първа нужда в труднодостъпни региони, наранени от естествени бедствия. Създаването на тежки регулации би унищожило сходно приложение. Например, въвеждането на процедура за искане на позволение за полет, която може да отнеме 7-10 дни, би ликвидирала опцията дроновете да се употребяват за избавителни действия.

„ Ние използваме дронове в работата си – за оценка на селскостопански парцели, за оглед на слънчеви масиви ”, уточни Александър Папазов, представител на Асоциация на българските застрахователи. „ Утежняването на регулациите ще понижи успеваемостта на технологията за нас. Като застрахователи ние можем да използваме дронове при бедствия, за предварителна защита и така нататък, по тази причина е значимо да напомним, че регулацията не трябва да спъва бизнеса”, добави той.

Ключово в правенето на новия регулаторен режим ще е регламентирането на тестванията за дронове, акцентира Емануилов. „ Важно е какви ще са регламентите за тестване. Държавите би трябвало да разработят съответни ограничения за тестване на дронове, да отредят зони за осъществяване на тествания, с цел да се правят нужните измервания и тренировки и да се знае в кои обстановки може да е налице заплаха от дроновете, къде е рискът и по какъв начин да се подходи към него”, заключи Емануилов.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР