"Всеки може да се зарази с коронавирус. Никога не сме

...
"Всеки може да се зарази с коронавирус. Никога не сме
Коментари Харесай

БЛИЦ TV Проф. Кантарджиев предупреди: Който сутрин се събуди с гърлобол, веднага трябва да направи нещо

"Всеки може да се болести с ковид. Никога не сме твърдели, че единствено възрастните се заразяват. Всички, които имат допир с него, се заразяват. СЗО даде дефиниция какво значи непосредствен контакт. Няма по-устойчиви и по-неустойчиви. За нас е забавно, че тази група може да даде картината в България. " Това изясни ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на постоянния брифинг на Националния спешен щаб за битка с ковид.

Проф. Тодор Кантарджиев уточни с детайлности по какъв начин е мутирала болестта и какво я прави толкоз рискова.

"От началото на епидемията в Китай и пандемията в света, сме казвали, че всяка вирусна зараза излъчена по въздушен път, вирусът претърпява едно развиване, което го приспособява към човешкия тип. Това е вирус, който идва от животно и се приспособява. Благодарение на това придобива свойства - да се предава по-лесно от човек на човек и тежестта на клиничната демонстрация става по-леко и хронично ", съобщи той.

"Това е естествения план на самите вируси. Известни са няколко разновидности на ковид. Той стартира като форма S, само че има три генетични особености и се трансформира във форма L, което го прави по-опасен и е причина за огромната заболеваемост в Италия и Испания. Тази разновидност направи 60% от циркулиращите варианти по-силни и заразни за човешките кафези.

Кой знае каква по-голяма смъртност - няма, само че има повече хронично протичане. Броят на излекуваните не е по този начин огромен, както на нас ни се желае, тъй като лекуването е по-бавно, защото вирусът се захваща за клетките.

Когато инфекцията стартира като гърлобол или кашлица, би трябвало да се вземат ограничения да се забави инфекцията. Моето мнение е, че би трябвало да се вземат ограничения да се лекува незабавно. Вирусна зараза най-лесно се забавя, в случай че се вземат ограничения първоначално.

Който заран се разсъни с гърлобол, би трябвало да направи нещо. Ако извършите това, което бабите ви са ви учили, вероятността да се забави е доста по-голямо и ще мине за няколко дни. Но не би трябвало да изчаквате. За разлика от грипа, който работи за два часа, тази зараза се развива няколко дни ", добави той.

"Не навременните ограничения в Италия са причина за огромната смъртност. Трябва да се помни по какъв начин ръководещите излизаха за по една чаша вино с другари. 30 пъти по-голяма е смъртността в Швеция, в сравнение с в България. Министър-председателят им стана и сподели, че са сбъркали и сподели на хората си да чакат хиляди трупове ", добави ген. Мутафчийски.

"Следим регистъра на общата смъртност в България и на следващия ден сутринта ще ви го разглася. Това не са просто приказки. Ние знаем, че не откриваме всички случаи. Според някои математически модели, в страната има 6000 инфектирани. Контрапункта е, че не тестваме всеобщо, само че желаете тези 6000 души да бъдат затворени, а другите 7 милиона да бъдат пуснати. Ако някой уточни такова нещо в света, ще е безспорен медицински принос. Аз не съм експерт в това отношение ", сподели още той.



ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР