Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си

...
Всеки месец над хиляда български жени умишлено премахват детето си
Коментари Харесай

Над хиляда българки правят аборт по желание всеки месец

Всеки месец над хиляда български дами съзнателно отстраняват детето си с аборт по избор. За първите три месеца на годината осъществените аборти по избор са 3160 от общо 5472 в цялата страна, като с това България остава на челно място в Европейски Съюз по брой прекратени бременности, съобщи кореспондент на БГНЕС, базирайки се на данните на Националния център по публично здраве и разбори.

Статистиката не регистрира незаконните аборти, които се правят в нерегламентирани заведения.

Данните са единствено за първото тримесечие на годината, като интервалът на изключителното състояние не е обзет. Данни за него ще бъдат оповестени по-късно през годината.

Ужасяващата статистика сочи, че още веднъж рекордьор по прекратени бременности е столицата, като за близо 90 календарни дни са направени 1111 аборта. От тях три са при девойки под 15-годишна възраст, 42 бременности на девойки сред 15 и 19 години са прекратени. Най-много аборти са създали софиянки над 30-годишна възраст, като за три месеца са 707, от които 342 са по избор. Жените сред 20 и 29-годишна възраст също не желаят детето си, като за тримесечието 149 дами са създали аборт по избор.

На второ място по аборти в страната се подрежда Пловдив, където делът на дамите над 30-годишна възраст също е максимален. В тази група аборти са създали 286 бременни. 177 са дамите от 20 до 29-годишна възраст, прекъснали бременността си, а девойките сред 15 и 19 години, премахнали плода, са даже повече от тези в столицата – 49.

Стара Загора е преди всичко в страната по брой аборти, осъществени от девойки под 15-годишна възраст – 6.

Статистиката разделя прекъснатите бременности на такива по избор, спонтанни и лечебни аргументи.

За първото тримесечие на годината спонтанните аборти са 1624, а лечебните – 3847.

В съпоставяне с данните от март до юни предходната година, броят на абортите е подобен – тогава са осъществени 5 338 аборта.

За съпоставяне, през 1948 година в страната са родени близо 176 хиляди души, и не е осъществен нито един аборт. Според закон от 1896 година абортите са били неразрешени и всеки доктор, който е правил такава операция, е оставал без права. Статистиката продължава по същия метод и в идващите 5 години.

През 1956 година спирането на бременност по избор става законно и без наказания. В идващите години абортите внезапно скачат, като статистиката отбелязва своя пик през 70-те години, когато – да вземем за пример, през 1972 година, в България са родени близо 131 хиляди души, а абортите за същата година са над 154 хиляди.

От 2013 насам всяка година се раждат по към 60 хиляди български бебета, а абортите са над 25 хиляди годишно, сочи статистиката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР