Всеки месец мрежата на А1 генерира 6 000 терабайта мобилен

...
Всеки месец мрежата на А1 генерира 6 000 терабайта мобилен
Коментари Харесай

Мрежата на A1: 6 000 терабайта и 1,5 милиарда изговорени минути на месец

Всеки месец мрежата на А1 генерира 6 000 терабайта мобилен трафик и 1,5 милиарда изговорени минути. Те са резултат от тактиката на телекома непрекъснато да уголемява своето продуктово портфолио, с цел да отговори на потребностите на клиенти си. А1 разполага с над 3 000 базови станции, а мобилната 4G мрежа на компанията обгръща 97% от популацията на страната. Всяка година компанията влага сред 120 и 140 милиона лв. в развиването на своята мрежа.
Потвърждение за развиването на мобилната мрежа на А1 са и резултатите на международния водач в тестването на бързината и качеството на мобилните мрежи Ookla, съгласно които А1 е телекомът с най-бързата 4G мрежа в България за третото тримесечие на 2018 година. Анализът на скоростта на 4G мрежата на А1 се базира на проби на консуматори посредством световноизвестното приложение на Ookla – Speedtest.
А1 първа у нас показва скорости в 4G мрежа още през 2011 година, а от старта на 4G през 2016 година до през днешния ден е вложила почти 200 милиона лв., като непрестанно обновява и уголемява мрежата си. За този интервал А1 записва над 140% растеж на 4G смарт телефоните в своята мрежа и повече от 800 000 дейни 4G консуматори. Телекомът регистрира и растеж от 260% на трафика на данни, като над 70% от него се реализират в 4G. 4G мрежата на А1 покрива всички обитаеми места с над 1 000 поданици у нас при оптималната скорост до 112 Mbps, а с 4,5G – всички обитаеми места с над 3000 поданици при оптималната скорост до 150 Mbps.
А1 стартира да внедрява 4,5G в България, която обезпечава скорост на връзката с 30% по-висока по отношение на до момента (150 Mbps), в края на 2017 година Технологията, която разрешава това, се назовава „ сливане на честоти” (Carrier Aggregation) и генерира неведнъж по-бърз интернет според от потребления честотен набор. А1 ще е внедрила „ сливане на честоти” в цялата страна до края на тази година. Тези усъвършенствания в мрежата ще разрешат бърз ъпгрейд към 5G.
Следвайки своята тактика да бъде непрекъснато в интерес на хората, А1 създаде умни решения, с които да подкрепи развиването на градовете и промишленостите. Тяхното внедряване ще понижи сензитивно разноските на общините, ще усъвършенства продуктивността и ще усъвършенства качеството на живот на хората, като обезпечи комфорт, сигурност, по-чист въздух и повече свободно време. А1 към този момент предлага решения в няколко съществени посоки – надзор на въздуха, ръководство на боклуци, интелигентно осветяване, мъдро паркиране, а също и надзор и отчитане на комунални услуги.
За внедряването на умни решения, А1 употребява стандарта Narrowband IoT (NB-IoT), който свързва необятна гама от устройства, машини и услуги. Телекомът залага на NB-IoT поради неговите преимущества по отношение на останалите модерни софтуерни стандарти – по-ниски разноски за устройства, по-дълъг живот на батериите, по-добро покритие, усъвършенстван транспорт на данни, двупосочна връзка, висока сигурност на връзката и качество на предлаганите услуги.
До края на март 2019 година А1 ще обезпечи покритие с NB-IoT в цялата страна.

A1 , част от A1 Group, е водещ снабдител на цифрови услуги и телекомуникационни решения в България. Телекомът дава мобилни и закрепени услуги, високоскоростен интернет, цифрова и сателитна телевизия, в това число три лични спортни канала – MAX Sport 1, MAX Sport 2 и MAX Sport 3, платежни услуги, лична платформа за музикален стрийминг, cloud и IoT решения на 5 милиона клиенти. През 2017 година A1 България регистрира доходи от 431,2 милиона евро, а сравнимата EBITDA e 130,1 милиона евро.
A1 Group е водещ телекомуникационен снабдител в Централна и Източна Европа с повече от 24 млн. клиенти. A1 Group оперира в седем страни: Австрия (А1), България (A1), Беларус (velcom), Хърватия (Vipnet), Словения (A1 Slovenia), Сърбия (Vip mobile) и Македония (one.Vip). Приходите на A1 Group за 2017 година са 4,38 милиарда евро, а сравнимата EBITDA e 1,4 милиарда евро. Портфолиото на A1 Group включва гласова телефония, високоскоростен интернет и мултимедийни услуги, както и решения в региона на високите технологии, преноса на данни и онлайн разплащанията. Групата разполага със постоянен акционер в лицето на América Móvil – третият по величина снабдител на мобилни услуги в света.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР