Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива

...
Всеки мечтае да се влюби, да изживее истинска и красива
Коментари Харесай

Как да стигнем до здравословни отношения в любовта?

Всеки мечтае да се влюби, да изживее същинска и красива обич, изпълнена с доверие и ентусиазъм. За множеството хора любовта е може би най-висшият блян, а хармоничните взаимоотношения дават на живота смисъл и цел, стимулират и ни карат да се усещаме живи. Да бъдеш обичан утвърждава също и възприятието за самоуважение, оказва помощ за превъзмогване на подозрения, успокоява страховете, прави личността по-смела и уверена.

Какво се крие зад " химията " на романтиката и влюбването? – Нашите мозъци са „ програмирани “ да се влюбват - да усещат блаженството и еуфорията на романтиката, да се радват на удоволствията, да се свързват и да основават нов живот. Неврохимикалите, виновни за позитивните чувства, изпълват мозъка по време на всеки един стадий на зараждащата се нова обич – пристрастеността, привличането, привързаността. Допаминът е един от невротрансмитерите в мозъка, който се повлиява мощно при влюбване, осигурявайки естествено високи и екстатични усеща. По-дълбоките чувства се подкрепят от различен химикал, който се създава в хипоталамуса - окситоцин, именуван и „ хормона на любовта “, тъй като равнищата му се усилват по време на прегръдка и оргазъм (той се освобождава и по време на раждане).

Психология на сантименталната обич – кои са аргументите, заради които намираме някого за прелъстителен? – Психологията също има значима роля в сантименталните и любовни случвания. Нашето самочувствие, умственото и прочувственото здраве, житейският опит и фамилните връзки оказват въздействие и са причина да изпитваме привличане тъкмо към избрани хора. Опитът, както позитивен, по този начин и негативен, оказва въздействие върху избора ни и прави даден човек да наподобява повече или по-малко прелъстителен за нас. Психолозите изясняват, че може да намираме някого за обаятелен, само че все пак да се стремим да го заобикаляме, тъй като сме претърпели нещо разочароващо в предишното, за което знаем, че този човек е направил (например изневяра). Освен това експертите са на мнение, че сме „ привлечени от фини физически качества, въпреки и неумишлено, които ни припомнят за член на фамилията. Още по-загадъчно е това, че можем да бъдем привлечени от някого, който споделя прочувствени и поведенчески модели с член на нашето семейство още преди този момент да стане очевидно. “

Идеалната фаза на романтиката – Истината е, че постоянно сме заслепени от любовта. Идеализацията в здравословни граници е естествена и ни оказва помощ да се влюбим. Ние се възхищаваме на обичания човек, желаем да проучим ползите на колегата си и да приемем неговите особености. Любовта също по този начин изважда елементи от нашата същина, които са били скрити до този миг. Под нейно въздействие можем да се почувстваме по-женствени, по-съпричастни, великодушни, надеждни, по-склонни да поемаме опасности и да изпробваме нови неща. По този метод се усещаме по-живи, тъй като имаме достъп до други аспекти на нашата елементарна или свита същина. В началото на обещано запознанство сме и по-искрени, в сравнение с впускайки се по пътя към прекосяването в нова връзка, когато изпитваме боязън да демонстрираме същинското си лице, тъй като се тормозим, че това може да е причина за раздробяване на връзките.

Според психолозите, в случай че се усещаме депресирани и имаме ниско самочувствие, има по-голяма възможност да идеализираме предстоящ сътрудник и да пренебрегнем тревожни знаци за бъдещи проблеми: неустановеност, нападателно, неуважително или злоупотребяващо държание и други Когато сме нещастни и неуверени сме по-склони да се впуснем във връзка преди в действителност да сме опознали индивида, който харесваме, тъй като търсим метод да сложим завършек на нашата самотност или чувство за празнина. Тези обстановки се назовават „ рикошираща обич “ или „ преходни връзки “ – случват се изключително след разлъка или бракоразвод. Психолозите поучават първо да се възстановим от раздялата, която сме претърпели, да прекараме време със себе си, с цел да осъзнаем потребностите си и едвам тогава да се впуснем в нови запознанства, срещи и връзка.

Романтичната фаза, обвързвана с тестване - След първичния съвършен стадий, нормално след шест месеца, навлизаме в стадия на тестване, когато научаваме повече неща за колегата си, които не ни харесват. Откриваме привички и дефекти, които не ни харесват, настройки, които считаме за невежи или неприятни. Интересно е, че някои от същите черти, които в началото сме намирали за привлекателни, стартират да ни нервират. Две са грешките, които можем да допуснем в тази фаза: когато сме привързани и се опасяваме да загубим или разстроим колегата си, ние потискаме възприятията, желанията и потребностите, които изпитваме. Това слага стени пред интимността, тайната съставна част, която поддържа любовта жива. Тъй като романтиката и идеализацията избледняват, втората съдбовна неточност е да се оплакваме и да се опитаме да превърнем колегата си в това, което сме си представяли. Чувстваме се излъгани и разочаровани, че той се държи по-различно, в сравнение с при започване на връзката, а нашият сътрудник може да се почувства следен /афектиран и да се отдръпне.

Как да достигнем до същинските, здравословни връзки? - Преодоляването на тестванията в една връзка и достигането до същинските връзки изисква самочувствие, храброст, приемане и умения за отстояване. Това постанова да можем да приказваме почтено за нашите потребности и стремежи, да споделяме възприятията си, да вършим взаимни отстъпки и да позволяваме спорове дружно, водейки същински диалози. Вместо да се впускаме с всички сили да променяме колегата си, по-добре е да съсредоточим напъните си в това да се научим да го одобряваме (без това да значи да одобряваме неприятно поведение). Изграждането на същински и хармонични взаимоотношения изисква ангажимент, взаимни отстъпки, усърдие, взаимно почитание от страна и на двамата сътрудници.

Според експертите ще притеглим този, който ще се отнася към нас по метод, за който сме мечтали едвам тогава, когато стартираме сами да се ценим повече и да заобикаляме връзки, които не дават отговор на потребностите ни. Те показват и някои стъпки, които да ни оказват помощ:

- Бъдете наясно с вашите потребности, стремежи и граници;

- Отделете задоволително време, с цел да опознаете индивида, с който желаете да бъдете;

- Не забравяйте, че сексът освобождава окситоцин, който усилва възприятието на обвързаност, което постоянно може да има излъган ефект;

- Бъдете почтени през цялото време. Не крийте кой сте, кои са вашите потребности, заявявайте намерено, когато не харесвате нещо;

- Говорете почтено за това, което желаете и за вашите упования във връзката. Ако другото лице не желае същите неща, прекратете връзките в точния момент.

Не забравяйте, че заслужавате най-хубавото отношение, внимание и деликатност, не се примирявайте с нищо, което ви кара да се чувствате зле. Бъдете търпеливи и смели, дайте си задоволително време, с цел да се почувствате уверени и подготвени за нова обич, в която да дадете най-хубавото от себе си и да получите всичко това, за което копнее сърцето ви.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР