Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет

...
Всеки ловец, член на Ловно-рибарския съюз, с редовен ловен билет
Коментари Харесай

ВАС отрича върховни съдии да са близки с Миню Стайков

" Всеки ловджия, член на Ловно-рибарския съюз, с постоянен ловджийски билет и със съответното позволение за оръжие, има право да ловува на територията на цялата страна и не е задължен да знае кой е концесионерът на обекта ". Така от пресцентъра на Върховния административен съд (ВАС) обясниха за какво двама съдии от Върховен административен съд са били на лов в стопанство на подсъдимия сега предприемач Миню Стайков. Става въпрос за съдиите Николай Гунчев и Светослав Славов.
Съдия Светослав Славов е бил член на правосъден състав, който е разглеждал дело със страна " Сис Индустрийс " на Миню Стайков във Върховния административен съд. То е по тъжба на Федерацията на гръцките производители на дестилирани питиета в Комисия за защита на конкуренцията. В съда печели компанията на Стайков, а юрист по случая на компанията на Стайков е Светослав Коев, който също е бил на ловния излет. От Върховен административен съд обаче особено прецизират, че " административно дело № 4268/2013 година е формирано през 2013 година, като решението е взето от тричленния състав с цялостно единогласие и по него няма изключително мнение ", а решението потвърждавало и решение на Комисия за защита на конкуренцията. Не било последвало и обжалване.
Ловният излет е извършен през декември, 2018 година, в дивечовъдното стопанство " Кабата ". По това време Стайков към този момент беше с повдигнати обвинявания. Стайков, синът му Стайко Стайков, и още шестима бяха привлечени под наказателна отговорност на 6 септември 2018 година - за това, че групата е провела производството на цигари в незаконни заводи и ги е разпространявала на черния пазар. С дейностите си участниците са избегнали и заплащането на Данък добавена стойност и са възстановили неследващ се данъчен заем в размер на 1 016 139 лв. при комерсиална активност. По отношение на Миню Стайков съдът одобри като обосновано догатката, че взел участие в скица за пране на пари, като се появи и обвиняване за точене на еврофондове.
Сега от Върховен административен съд прецизират, че " Гунчев и Славов са взели участие в законно проведен лов, извършен по Закона за лова и запазване на дивеча, като са показали необходимите  разрешителни за владеене и приложимост  на ловно оръжие. В груповия лов са взели участие лица без връзка с двамата съдии и които те не са познавали ", т.е. съгласно Вас Славов не е познавал Коев.
" Съдиите от Върховен административен съд вземат решение на собствен отчет по над 200 каузи годишно (в това число съдиите Светослав Славов и Николай Гунчев), настрана се произнасят по отчетите на сътрудниците си в петчленни, седемчленни, смесени сформира, както и по секретни каузи. Участието на двамата магистрати в извършения по законовите правила колективен лов няма отношение към правораздавателната им активност ", споделят още от Върховен административен съд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР