Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1

...
Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1
Коментари Харесай

Всеки жител на София може да се включи в делото за мръсния въздух

Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1 октомври може да се включи в груповото дело против общината за мръсния въздух. Към груповото дело могат да се причисляват жители и организации , реши Албена Ботева от Софийския градски съд, откакто даде ход на процеса, написа вестник " Сега ".

Делото против общината беше заведено предходната пролет от организациите " Спаси София ", " За Земята - Достъп до правораздаване ", Асоциация " Диабет вид 2 ", Център за самостоятелен живот, юристите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се сплотиха под името " Група за чист въздух ".

Според тях с бездействието си от 2015 година насам общината е съдействала значително за наднормени равнища на фини прахови частици на територията на града, както и за постигане на сериозни стойности на превишаване на нормите в избраните дни, с което е увредила груповия интерес на жителите. С груповия иск се упорства съдът да откри дали от началото на 2015 до завеждането на делото през май 2017 година Столичната община е бездействала по казуса и в случай че е по този начин, да я осъди да предприеме подобаващи ограничения за справяне с последствията.

Адвокатите на общината са поискали от съда въобще да не дава ход на делото, заяви lex.bg. Те са изтъкнали, че исковата молба е извънредно неразбираема, тъй като се приказва по едно и също време за групов и самостоятелен интерес, който е и повреден, и заплашен. От общината са показали доказателства в отговор на исковата молба, като другата страна има период до 15 октомври да се запознае с тях. Съдът е изискал от ищците да посочат и ограничения, които съгласно тях общината би трябвало да вземе за решение на казуса с мръсния въздух.

От " Група за чист въздух " са основали и специфичен уебсайт за делото - chistvazduh.org.

Ботева е четвъртият арбитър, който се занимава с делото. Първоначално то беше разпределено на арбитър Божана Желязкова, само че тя отхвърли да го гледа, тъй като живее в София и това поставяло под основателно подозрение безпристрастността й. След това делото отиде при арбитър Богдана Желявска, само че и тя се води, тъй като ищците бяха недоволни, че насрочва съвещание чак за след дълъг интервал. После делото пое арбитър Елена Маврова. Тя го приключи с претекста, че ищците нямат опит, познания и запас, с цел да водят делото. Софийският апелативен съд анулира прекратяването и тогава Маврова си направи отказ също с мотив, че живее в столицата.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР