Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1

Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1 ...

Всеки в София може да се включи в делото за мръсния въздух.

Всеки, който живее, работи или учи в София, до 1 октомври може да се включи в колективното дело срещу общината за мръсния въздух. В колективното дело могат да се присъединяват граждани и организации, реши Албена Ботева от Софийския градски съд, след като даде ход на процеса, пише в днешния си брой вестник Сега.
Делото срещу общината беше заведено миналата пролет от организациите "Спаси София", "За Земята - Достъп до правосъдие", Асоциация "Диабет тип 2", Център за независим живот, адвокатите Димо Господинов, Христо Христев и Иван Велов. Те се обединиха под името "Група за чист въздух".
Според тях с бездействието си от 2015 г. насам общината е допринесла съществено за наднормени нива на фини прахови частици на територията на града, както и за достигане на критични стойности на превишаване на нормите в определените дни, с което е увредила колективния интерес на жителите. С колективния иск се настоява съдът да установи дали от началото на 2015 до завеждането на делото през май 2017 г. Столичната община е бездействала по проблема и ако е така, да я осъди да предприеме подходящи мерки за справяне с последиците.
Адвокатите на общината са поискали от съда изобщо да не дава ход на делото, съобщи lex.bg. Те са изтъкнали, че исковата молба е изключително неясна, защото се говори едновременно за колективен и индивидуален интерес, който е и увреден, и застрашен. От общината са представили доказателства в отговор на исковата молба, като другата страна има срок до 15 октомври да се запознае с тях. Съдът е поискал от ищците да посочат и мерки, които според тях общината трябва да вземе за решаване на проблема с мръсния въздух.
От "Група за чист въздух" са създали и специален сайт за делото - chistvazduh.org.
Ботева е четвъртият съдия, който се занимава с делото. Първоначално то беше разпределено на съдия Божана Желязкова, но тя отказа да го гледа, защото живее в София и това поставяло под основателно съмнение безпристрастността й. След това делото отиде при съдия Богдана Желявска, но и тя се отведе, защото ищците бяха недоволни, че насрочва заседание чак за след дълъг период. После делото пое съдия Елена Маврова. Тя го прекрати с мотива, че ищците нямат опит, знания и ресурс, за да водят делото. Софийският апелативен съд отмени прекратяването и тогава Маврова си направи отвод също с аргумент, че живее в столицата. 

Източник: actualno.com