Всеки, който има , знае, че казвайки думата Браво! с

...
Всеки, който има , знае, че казвайки думата Браво! с
Коментари Харесай

Кучетата разбират когато получават комплименти

Всеки, който има, знае, че казвайки думата " Браво! " с въодушевен и благополучен звук той провокира радостно махане на вашия четириног другар, оповестява „ “. Това провокира любознанието на учените: Какво тъкмо се случва в мозъка на кучето, когато то получи хвалба или? Дали е нещо като йерархичния механизъм, по който мозъкът ни обработва същата акустична информация?
Когато човек получи комплимент, по-примитивният субкортикален слухов район първо реагира на интонацията, която е прочувственият обсег на речта. След това мозъкът задейства най-скоро еволюиралата слухова кора, с цел да декодира смисъла на думите, които е научил.

През 2016 година екип от учени откри, че мозъкът на кучето, сходно на този на хората, обработва настрана интонацията и смисъла на думите, макар че кучето употребява дясното полукълбо за това за това, до момента в който ние използваме лявото. Но мистерия остава, въпреки всичко: мозъкът на кучето следва ли същия развой за обработка на похвали?
„ Това е значим въпрос, защото кучето е тип, който не приказва, само че реагира вярно на нашите известия “, споделя Атила Андикс, невролог от Университета „ Еотвос Лоранд “ в Будапеща, Унгария и съавтор на проучването от 2016 година и ново, по-скорошно изследване, оповестено в Scientific Reports. Някои кучета да вземем за пример могат да разпознават хиляди имена на разнообразни обекти и да свързват името с съответния обект.
Изучавайки сканирането на мозъка на някои кучета, учените откриват, че мозъкът на кучето, също като нашия, обработва звуците от думи по йерархичен метод: като първо проучва прочувствения съставен елемент с най-старата част на мозъка, подкорковата област. и по-късно смисъла на думите с най-новата част, кората.
 Какво още не знаем за кучетата Какво още не знаем за кучетата
През лятото се разгласиха резултатите от няколко изследвания едновременно, които накараха учените да гледат на кучетата по напълно нов метод...
Това изобретение задълбочава знанията ни за еволюцията на човешкия език, споделят създателите. Най-изненадващият аспект е, че кучетата и хората са имали общ предшественик преди към 100 милиона години, тъй че е евентуално „ мозъкът на доста бозайници да реагира на гласовите звуци по сходен метод “, споделя Андикс.

Добри слушатели
Унгарските откриватели организираха опитите за проучване на 12 домашни кучета (шест гранични коли, пет златни ретривъра и немска овчарка) на притежатели, живеещи покрай Будапеща. Изследователите са обучили кучетата да влизат и да остават неподвижни във функционална машина за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), където са били принудени да слушат гласови послания за хвалба и благодарност, изречени от треньора, като „ добър “ и „ добра “, дружно с думи незнайни и неутрални, като „ в случай че “ и „ към този момент “.
Треньорът приказва на маджарски, произнасяйки от време на време думите с въодушевена интонация, хвалба, а различен път с безпристрастен звук. Думите са съзнателно повторени, с разнообразни ударения, до момента в който машината засича мозъчната интензивност на кучетата слушатели. Първоначално слуховите области, както в подкорковата, по този начин и в кортикалната част на мозъка на кучетата, демонстрират нараснала интензивност, до момента в който слушат изговорени думи.
 Не подценявайте дребните кучета, те имат огромно его Не подценявайте дребните кучета, те имат огромно его
Въпреки че множеството породи кучета са привързани, чаровни, общителни и благи, някои породи могат да бъдат ядосани и лаещи в случай че бъдат обез...
Но чувайки една и съща (похвала или неутрална), повтаряна още веднъж и още веднъж, без значение дали думата е била известна или не, равнището на интензивност в най-старата част на мозъка бързо спада. Този бърз спад допуска, че интонацията се обработва в най-старата част от мозъка на кучето.

По същия метод, при прослушване на повторението на известни думи, равнището на интензивност в най-новата част на мозъка демонстрира постепенно понижаване, само че не и когато се произнасят непознати думи. Този муден спад в интензивността в отговор на слушане на известни думи допуска, че по-новата част на мозъка взе участие в обработката на смисъла на думите.
Изследването " допуска, че това, което споделяме и по какъв начин споделяме, е значимо и за кучетата ", споделя Дейвид Реби, етолог от Университета в Съсекс във Англия.
" Това е събитие, което можем да заключим от нашето взаимоотношение с кучето, само че е ненапълно изненадващо, защото кучетата не приказват и тяхната информационна система не показва ясно разделяне сред смисъла и интонацията. "
 Създадоха нова формула за пресмятане на кучешките години Създадоха нова формула за пресмятане на кучешките години
Възрacтнoтo кучe вcъщнocт нe e тoлкoвa cтaрo, кoлкoтo мoжe би cи миcлитe, a aкo имaтe пaлe, тo нaй-вeрoятнo e знaчитeлнo пo-възрacтнo,...

Специална връзка
Предишни изследвания демонстрират, че доста животни, от пойни птици до делфини, употребяват подкорието за обработка на прочувствени известия, а кората за анализиране на по-сложни сигнали, научени, до момента в който не могат да приказват. Зебрите да вземем за пример са в положение да усетят страстите в апелите на други растителноядни типове, с цел да знаят дали наоколо има хищници.
Вероятно човешкият език е еволюирал от тези сигнали, употребявайки същите неврологични системи за развиване.
*  Превод:  БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР