Всеки,който е против настоящата наминацията за главен прокурор има проблеми.

...
Всеки,който е против настоящата наминацията за главен прокурор има проблеми.
Коментари Харесай

„Репортери без граници“ пред Фрог: Който е против наминацията за главен прокурор има проблеми, може да паднете под 111-то място по свобода на словото

Всеки,който е срещу актуалната наминацията за основен прокурор има проблеми. България може да паднете под 111-то място по независимост на словото. Това сподели пред Фрог нюз Полин Адес-Мевел, началник на отдел „ Европейски съюз и Балкани “ в „ Репортери без граници “. Ето какво още показа тя във връзка абсурда в БНР:
Г-жо Адес-Мевел, в изявление пред БНР преди няколко месеца споделяте, че ръководещите у нас отхвърлят контакт с „ Репортери без граница “. Изразихте вяра, че това евентуално ще се промени. Успяхте ли да се свържете и да разговаряте с българските управляващи по отношение на казуса със свободата на словото?

Засега няма никаква смяна. Ние опитахме да се срещнем с президента, тъй като имаше такова искане от негова страна. Опитахме се също по този начин да изпълним и контакт с българския министър председател Бойко Борисов, само че на този стадий няма отговор. Затова няма метод с него да обсъждаме каквото и да било.

Журналисти от БНР споделиха, че върху шефа на радиото Светослав Костов е бил оказан напън да смъкна сътрудника Силвия Великова от ефир. Следите ли абсурда в радиото и смятате ли, че в миналото ще научим кой е оказал този напън?

Да, несъмнено, че следим случая с отстраняването на Силвия Великова. Ние я подкрепихме. В нашето изказване по този мотив, също отбелязахме, че съзираме напън върху управлението на медията. Никой от това управление, още по-малко от държавното управление признаха за този напън. Въпреки, че настойчиво се мълчи по тази тематика, ние можем да създадем извод, че този напън идва от почитан чиновник в държавното управление, непосредствен до министър-председателя. Същите тези хора се пробват да прикрият както премиера, по този начин и медийната политика на Делян Пеевски. Ключов миг в тези събития е кандидатурата за основен прокурор. Има придвижване в България, което е против тази номинация. Всеки човек, дръзнал да приказва против тази кандидатура, както и за неналичието на бистрота при този избор, има и ще има проблеми. Не зная дали тази защита идва от премиера или от други кръгове, само че явно натискът идва от доста, доста високо равнище.

В изявление пред БНР казвате, че главният проблем на българските медии, е че болшинството от тях се държат от един човек. Остава или се задълбочава тези наклонност, съгласно Вас?

Мисля, че съгласно отчетите на нашите кореспонденти, концентрацията на медиите в ръцете на Делян Пеевски продължава да е основният проблем за публицистиката в България. Огромният минус е, че самостоятелните публицисти са притискани от медиите на Пеевски. Тези хора са под непрестанен напън, 24 часа в денонощието. Всеки самостоятелен публицист е подложен на стопански закани, преследвания, арести даже и физическа кавга. Всеки, който мисли срещу държавното управление има проблеми. Всеки, който е срещу актуалната номинация за основен прокурор има проблеми. Всеки, който има смелостта да подлага на критика тази номинация, е подложен под напън. А и една след друга самостоятелните медии се купуват от хора, доближени до държавното управление.

В последната ранглиста на „ Репортери без граници “ България е сложена на 111 място по независимост на словото. Мислите ли, че ще запазим тази позиция в светлината на протичащото се у нас?

Точно в този момент считам, че ситуацията в България е извънредно тежко. Имам поради законовите ограничения, подхванати против публицисти. Не би трябвало да забравяме и убийството на публицист. Смятам, че от “Репортери без граници” би трябвало да работим всекидневно, наблюдавайки обстановката в България. За страдание към този момент няма изгледи, че нещата ще се подобрят. По тази причина наклонността е да останете на същата позиция, на която сте сега. Не е изключено, въз основата на наблюденията през идващите 6 месеца, страната ви още да падне надолу в класацията. Безспорно е, че има доста, доста огромно утежняване на обстановката.

Интервю на Катя Илиева

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР