Всеки конфликт в здравеопазването заслужава специално внимание, защото ни разкрива

...
Всеки конфликт в здравеопазването заслужава специално внимание, защото ни разкрива
Коментари Харесай

В парламента го търсят да го бият: Как бе махнат шефът на НЗОК

Всеки спор в опазването на здравето заслужава особено внимание, тъй като ни разкрива надълбоко смущаваща картина към кухнята на системата. За последно зърнахме за момент тази кухня при абсурда сред служебния министър Стойчо Кацаров и към този момент някогашния шеф на " Пирогов " проф. Асен Балтов. Сега прозорецът още веднъж ни бе отворен със светкавичните събития, при които бе преустановен предварително мандатът на шефа на НЗОК проф. Петко Салчев. Въпреки че този спор тлее най-малко от октомври, развръзката се изтърколи изведнъж предходната седмица и лиши по-малко от 24 часа, като не остави никакво подозрение, че в метода, по който депутатите попълнят мандатните длъжности на някои от най-ключовите институции у нас, има доста задкулисие, само че малко обстоятелства и потребни причини.

 

Петък, 13-ти - съвършен ден за лов на шефове на НЗОК

 

Четиримата лекари, които са вносители на решението, очевидно си бяха харесали петък, 13-ти, за знаков ден, в който да освободят Петко Салчев, тъй като здравната комисия му устрои чуване по късна доба в края на предния тежък и предълъг парламентарен ден. Заседанието имаше всички атрибути на приятелски съд и бе неприятно за гледане. Двама депутати - Костадин Ангелов от ГЕРБ и Антон Тонев от Политическа партия, се сменяха да рецитират писмо с десетина недоволства на БЛС, без да прибавят нищо от себе си. Какво отговаряше Салчев, нямаше никакво значение. Неговите опровержения на обвиняванията и молби да показа в допълнение документи не трогнаха никого и разпитът продължаваше без реакция към идната точка. Писмото, прочее, бе изпратено до всички депутати и членове на надзорния съвет, само че не и до индивида, който може би имаше най-голяма потребност да го види авансово - самият Салчев. Извън двамата съществени обвинители се обадиха единствено двама депутати, едвам кажат, че не могат да образуват лично мнение по разногласието. Ето къса извадка от така наречен чуване:

Ангелов (чете от писмото на БЛС): Защо не сте внасял ежемесечни отчети за резултатите от осъществения надзор на лечебните заведения, надвишили лимитите?

Салчев: Внасяни са такива отчети по надлежния ред.

Ангелов (минава на последваща точка от писмото): Защо сте плащали за генетични проучвания, без да предприемете ограничения да ги узаконите?

Салчев: Не знам кое проучване имате поради, ще ревизира и ще изпратя съответните данни.

Ангелов минава на идната точка от писмото...

В залата се чуха всевъзможни глупости. Когато Салчев изясни, че не може да одобри обвиняването за редовно несъблюдение на отговорностите, тъй като има зад тила си 14 анекса на НРД за 3 години, два одита на Сметната палата и така нататък, Ангелов му отвърна: " Това, че има анекс, не значи, че разговорът е извършен съответно и задоволява всички страни ". Всъщност нормално значи тъкмо това.

Предсрочното преустановяване на мандата на служба, избирана от Народното събрание, се прави при изключителни условия и допуска съществени учредения. Дали в тази ситуация те бяха налице - никой не разбра. За инспекция на обстоятелствата, поддръжката им с документи и така нататък в залата изобщо не стана дума. " Не е належащо да разполагате с този документ, тъй като не сме в правосъдна зала. Ние ще ви задаваме въпроси, вие ще отговаряте ", надменно сподели Ангелов, когато Салчев уточни, че не е получил материалите по чуването, с цел да се приготви за него. Заради всичко това, честите уверения на водещите, че това не е съд и изслушваният не е обвиняем, създадоха тъкмо противоположното усещане.

 

Без друго мнение

 

Освен депутатите, в залата безмълвни гледаха този разпит и други представители на надзорния съвет и договорни сътрудници на касата. От тях само представителят на Българския фармацевтичен съюз изиска думата и сподели, че те нямат проблем с разговора и че са работили чудесно със Салчев по време на коронавирус рецесията. " На процедура отпускахме медикаменти без хартиени предписания и все пак анализите след това демонстрираха, че нямаше свръх разноски, нарушавания и прочие Това беше реализирано точно в разговор с касата и то в рискови времена ", изясни той. И една показателна част от изявлението му:

" Държа да го кажа, тъй като виждам, че всички се нахвърлят против професора (Салчев - б.р.). Човек може да остане с усещане, че НЗОК се е управлявала може би не чак от нарушител, само че от човек, който би трябвало да бъде затворен. Може би ние имаме друг метод към шефа, или сме някакви майстори на разговора, само че постоянно е имало чуваемост ". Естествено, и това изявление не провокира реакция от депутатите.

Малкото други включвания в " полемиката " не способстваха по никакъв метод тя да се приближи даже и минимално към истината. " Дяволът е в детайлите. Колегите от БЛС оповестяват, че са осъществени несъгласувани дейности. Не разполагам с целия откъс, само че допускам, че има императивна потребност от координиране, а не виждам при вас пояснение ", сподели да вземем за пример Антон Тонев. " Предполагам " обаче е прекомерно несериозно отношение по въпрос, който в последна сметка опира до това кой ръководи над 6 милиарда лева бюджет.

" Вие сте човек със мощен темперамент, необикновен темперамент, който евентуално е причина за една част от тази борба. Но в случай че твърдите, че обвиняванията на БЛС не са състоятелни, на какво вие отдавате това отношение ", обърна се Кремена Кунева (ДБ) към Салчев. " Не мога да пояснявам отношението на БЛС към мен, те би трябвало да отговорят на вашия въпрос ", отвърна Салчев, още повече, че в залата беше и доктор Иван Маджаров, ръководител на УС на БЛС. Накрая един народен представител се удиви: " Ние ли ще сме им посредници на тях?! Ние, които не можем да се разберем да има кабинет ".

Безалтернативно мина и гласуването в зала. На идващия ден точката бе включена изключително в дневния ред, шефът - извикан в зала, и отхвърлен без никакви диспути за по-малко от половин час.

 

Какво въпреки всичко научихме?

 

Казаното дотук напълно не значи, че проблеми в работата на НЗОК няма. От затвореността на институцията се оплакваха и медиите - по този въпрос Салчев инициира специфичен диалог. Не липсват и периодически разтърсвания с пациентски организации, лечебни заведения и прочие Сведения за систематични, а не персонални, проблеми имаше и в самия спор сред БЛС и Салчев. Само че те нито бяха подложени на инспекция, нито работата на шефа бе одитирана, с цел да се обективизира решението на депутатите.

Д-р Маджаров да вземем за пример се оплака от насила, номера, отмъщения и така нататък " Случва се неведнъж - признат от надзорния съвет документ да се показва пред обществото като приключен факт, след което ни притискат да го подпишем ", сподели той. Маджаров дефинира като " тотално заяждане " с лекарския съюз плана на Национален рамков контракт, който дефинитивно взриви договарянията. Според него предлагането за трикратно покачване на санкциите за обикновени нарушавания в кабинет на общопрактикуващ доктор е " нещо като възмездие ". Депутатите мълчаха и в тази част на чуването.

Друг проблем, за който пътем стана дума - все по-задълбочаващата се неяснота на институциите. С смяна на една единствена дума през 2021 година отпадна задължението да се разгласяват цялостни стенографски протоколи от съвещанията на надзорния съвет. Промяната е законова, т.е. става дума за решение на Народното събрание от края на 2020 година и Салчев се оправда с този факт, само че тя най-вероятно идва точно от НЗОК. А и по всичко проличава, че не зависи от съответен човек - премълчаването на особеното мнение в надзора е процедура още от времето на Жени Начева и Дечо Дечев.

Още нещо, което Салчев изясни, че е наследил и което евентуално ще премине като процедура и при идващия шеф - така наречен двойно деловодство в касата, при което част от кореспонденцията остава единствено за сведение на шефа и не стига до надзорниците. " Заварено е от мен - оперативната работа на касата се завежда в една система, а писмата към надзорния съвет се завеждат по обособен ред в същата система. Няма двойно деловодство - всички писма до надзорния съвет се разказват ", изясни някогашният към този момент шеф. Според лекарския съюз това разрешава да се укриват от надзорниците сериозните отзиви и стимулирани оферти от асоциации, лечебни заведения, пациенти и други

Разбира се, всичко това надали е задоволително, с цел да докара до такова безпардонно премахване на един върховен админ. В дъното на целия този спор без подозрение е разпределението на парите. За тях обаче при освобождението на Петко Салчев изобщо не стана дума. Подобен метод на кадруването не е нов за НЗОК - тук шефовете рядко виждат финала на своя мандат. Към тази мрачна традиция обаче към този момент имаме и качествено нова среда - повече от всеки път идващият шеф ще наподобява пленник на лобита, а не страж на обществения интерес.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР