Всеки кмет знае къде са слабите места на общината му

...
Всеки кмет знае къде са слабите места на общината му
Коментари Харесай

Кметове за превантивната дейност при бедствия: За едни държавата е майка, за други мащеха

Всеки кмет знае къде са слабите места на общината му и когато има отделени средства за предварителна защита, в един къс интервал от пет години ще имаме забележим резултат и няма да се стига до наводненията, които се случват след всеки по-голям дъжд. Това съобщи пред " Хоризонт " кметът на Садово Димитър Здравков. Средствата за превантивна активност могат да идват през републиканския бюджет, счита кметът:

" Както ни се отпускат на нас, общините, целево пари за финансови разноски, по този начин  могат да се отпускат и за превантивна активност. Всяка година Междуведомствената комисия разполага с един бюджет от 80 милиона, който, не желая да го споделям, само че е по този начин, неизвестно по какъв начин и по какъв метод се разпределя сред общините. Ако ревизирате, да видите сред кои общини, ще ви стане ясно, че няма никаква превантивна активност с Междуведомствената комисия. "

Кметът на Садово даде образец с наводняване отпреди четири години в общината, пари за което са били преведени след три години и добави:

" Аз съм се обръщал към Министерство на финансите и на мен да ми се помогне. На мен ми се дава отговор с писмо, аз го имам това писмо от заместник-министъра, който сега е министър на опазването на здравето, да изтегля заем или да го финансирам със лични пари. И аз запитвам, на какъв брой от тези общини, където по няколко пъти им се отпускат средства, е отговорено по този метод. Или ще бъде страната за едни мащеха, за други ще бъде майка. "
Не е ясно по какъв начин се разпределят парите от Междуведомствената комисия, удостовери и кметът на Чепеларе Славка Чакърова.

НСОРБ предлага да се сътвори механизъм за финансирането на превантивните дейности, уточни Чакърова. За задачата съгласно нея първо на локално равнище – общинско и регионално, би трябвало да се изготвят проекти с сериозните точки, с цел да може страната преди правенето на идващия бюджет да има информация и да се реши какви средства са нужни:

" И тя да реши, дали в границите на една, две, три или пет години, да бъдат заложени тези средства и всяка една община да си направи проект по какъв начин да стартира да извършва тези дейности по предварителна защита. "

Повече информация по тематиката ще откриете в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР