Всеки има цветови предпочитания, било то спрямо дрехите си, цвета

...
Всеки има цветови предпочитания, било то спрямо дрехите си, цвета
Коментари Харесай

Възможно ли е цветовете да лекуват?

Всеки има цветови желания, било то по отношение на облеклата си, цвета на колата и къщата си, и така нататък Доказано е, че обкръжаващите ни цветове въздействат на нашето въодушевление и здраве.

Най-ранният способ за цветова диагностика е създаден от швейцарският психолог Люшер преди повече от половин век. Чрез него може да бъде несъмнено душевното положение на индивида в дадения миг. Нужно е единствено да се приложи елементарен за осъществяване тест.

Тестът е основан на правилото харесва ми – не ми харесва - осем квадрата с друг цвят - от най-приятния до най-отблъскващия. Четирите съществени цвята - тъмносин, синьозелен, оранжево-червен и светложълт в палитрата дефинират характера на индивида. Четирите спомагателни - черен, сив, кафяв и лилав, дават информация за неговото положение сега на проучването.

Днес това лекуване с цветове се назовава хромотерапия и е много известно. За въздействието на цветовете върху организма и нервната система има доста потвърдени обстоятелството. Като да вземем за пример този, че алената част от спектъра възбужда и стопля, а синята – успокоява и охлажда.

 Хромотерапия

Психолозите считат, че когато човек се умори от даден цвят, той автоматизирано стартира да търси досег с противоположния. А това води към избрани промени в положението, защото всеки цвят дава отговор за несъмнено развиване. Така да вземем за пример аленият цвят постоянно въздейства на физическото положение, жълтият – на умственото, а синият – на прочувственото.

Виолетовият цвят от своя страна има способността да усилва интелектуалната интензивност, само че той може да е и много рисков. Честият досег до него води до депресивни положение. Поради това боядисването на огромни повърхности вкъщи с него, изключително в детската стая, е непрепоръчително. Детската душeвност е най-крехка и най-силно се въздейства от контакта с цветовете.

Тъмносиният цвят от своя страна намалява кръвното налягане и облекчава болките. Оказва и позитивно въздействие върху гръбначния дирек. Благодарение на обезболяващ си резултат се ползва при лекуването на мигрена, удари и възпаления.

Светлите нюанси на синьото успокояват. Прекалено дългото престояване в " синя конюнктура " обаче провокира чувство за липса на пространство и вследствие на това - влошено въодушевление.

 Цветове

Топлите слънчеви лъчи се асоциират с жълтия цвят. Той съставлява самобитен стимулатор за топлота. Хората, на които непрекъснато им е студено, би трябвало да се облекат с облекла в подобен свят. Топлината, която носи жълтото, въздейства позитивно на слънчевия сплит и обвързваните с него черен дроб, жлъчка, далак, корем, усъвършенства зрението и тонизира кожата.

Огненият цвят – яркооранжевият, работи облекчаващо на дишането и успокояващо върху душeвността. Препоръчва се за оцветяване на стени, изключително в пространствата, където се спи.

Зеленият цвят работи извънредно удобно на сърцето и облекчава болежките. И по какъв начин няма да е по този начин – това е цветът на природата и виталната сила.

Червеният цвят носи чувство за топлота и се предлага при ниско кръвно (хипотония). С него обаче не трябва да се прекалява, тъй като може да предизвика изостряне на хроничните заболявания.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР