Всеки има своя любим парфюм. Едни обичат мириса на ванилия,

...
Всеки има своя любим парфюм. Едни обичат мириса на ванилия,
Коментари Харесай

Внимание! Съставки в парфюмите влияят върху здравето ни

Всеки има своя обичан парфюм. Едни обичат мириса на ванилия, други на сандалово дърво или цитруси, трети по-силните аромати. Съставът е доста значим, само че ние доста рядко се замисляме за него и четем етикетите. Всъщност фирмите са задължени да изброяват всички съставки на тях, като се изключи аромата, което си остава комерсиална загадка. Така те крият своите формули, само че по този метод си оставят и малка врата, посредством която ни икономисват и информацията за някои химикали, за които има доказателства, че са нездравословни или не са тествани задоволително.

От 2004 година насам по света работи Кампания за безвредна козметика – самодейност на международния Фонд за битка с рака на гърдата. Тя има за цел да образова хората за токсичните химикали в разнообразни артикули и да окаже напън върху производителите, които ги употребяват. Така през 2010 година са тествани 17 разнообразни парфюма и открити 38 химикала, които не участват като съставна част на етикетите, при някои даже повече от 10 на артикул. Много от тях са съмнителни консерванти, които ни въздействат отрицателно, да вземем за пример на хормоните. Ето 5 от тях:

1. Бутилиран хидрокситолуен (BHT) постоянно се употребява за удължение на периода на валидност на продукта. Има доказателства, че тази съставна част имитира естроген, което значи, че той може да се конкурира с този в тялото ни на доста места и да докара до хормонален дисбаланс. Това е проблем както за мъжете, по този начин и за дамите. В някои случаи BHT може и да подтиква растежа на туморите. Изследвания демонстрират, че даже артикул, който съдържа минимално количество от съставката, може да аргументи щета в дълготраен проект. Тя може да се срещне още в доста гримове, артикули за грижа за кожата и други.

2. Оксибензонът е органично съединяване, употребявано в доста от слънцезащитните артикули. Производен е на бензофенона. Съставката всмуква UVA и UVB лъчи (контрастира с физични слънцезащитни артикули като цинков оксид, които блокират лъчите). Проблемът е, че при контакта му със слънюевата светлина става химическата реакция, при която се създават нездравословни съединения, които не са потребни за нашата кожа.

Оксибензон има и в доста парфюми. Има доста изследвания, които демонстрират, че той имитира естроген, сходно на бутилирания хидрокситолуен, което е причина за хормонален дисбаланс. Това може да аргументи понижаване на сперматозоидите при мъжете, закъснение в развиването на половите органи, даже да докара до неплодородие. През 2008 година Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Америка оповестява, че съвсем от половината американци са употребили артикули с нездравословната съставна част, която по незнайни аргументи е попаднала в доста парфюми.

3. Фталатите са група от химикали, употребявани в редица артикули като опаковки за храни, фармацевтични артикули и най-много такива за козметика. Наричат ги още пластификатори, тъй като правятпластмасите по-гъвкави. В парфюмите да вземем за пример се употребяват, с цел да се задържа аромата на кожата ни.
И това е забавно: Лечебната мощ на тамяна - четете на най-полезния здравен уебсайт zdrave.to.

Фталатите водят до нарушаване на ендокринната система, като по този метод се намесват в естественото произвеждане на хормони. Проучване, извършено от Университета в Мериленд, оповестява, че излагането на фталати може да аргументи репродуктивни аномалии и намаление на производството на тестостерон при мъжете, както и намаляването на мъжкия фертилитет. Други изследвания демонстрират връзка сред фталати и прибързано раждане и ендометриоза при дамите.

Тази група химикали е необятно публикувана. Центърът за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати изследва урината на 2500 души и открива 13 фталатни метаболита. Резултатите на възрастни дами демонстрират, че в техните проби равнищата са доста по-високи в сравнение с при мъжете. Възрастните дами още веднъж имаха по-високи равнища от мъжете. По-тревожен е фактът, че фталати са открити и в бебешка козметика. Например диетилфталатът се употребява в релативно високи концентрации в парфюмите.

4. Оксиноксат - UV абсорбатор, който се среща постоянно в слънцезащитни артикули. Той е открит в 8 марки на парфюми, тествани от Центъра за надзор и предварителна защита на болесттите. Веществото се свързва и подтиква естрогенните рецептори. При проучване на животни излиза наяве, че октаноксат усилва тежестта на матката, което е индикатор за естрогенния отговор. Така оксиноксатът може да аргументи дълготрайни отрицателни резултати.

5. Синтетичен мускус – нездравословен освен са човешкото здраве, само че и за околната среда. Той не се разгражда и се натрупва в мастните тъкани кърмата на доста майки. Проучване демонстрира, че изкуственият мускус, обвързван със разстройства в ендокринната ни система. Резултатите сочат, че той индуцира ензими от фаза I при гризачи и е когенотоксичен в култивираните човешки кафези, което значи, че е канцероген.

Мускусният кетон е съставката, която постоянно не е изписана на етикетите на парфюмите, само че те я имат.

Източник: puls.bg
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР