Всеки има своите предпочитания. Едни харесват плажовете през лятото, които

...
Всеки има своите предпочитания. Едни харесват плажовете през лятото, които
Коментари Харесай

10-те най-студени града на Земята

Всеки има своите желания. Едни харесват плажовете през лятото, които носят нежния бриз и топлите талази, други пък – ниските температури, ски пистите, снежните индивиди и леда.

Днешната десетка ще посветим на вторите! И ще ви отведем тук-там, на които е в действителност студено.

Облечете си топло яке, сложете шапка на главата и се пригответе за едно смразяващо странствуване. Представяме ви 10-те най-студени града на Земята.

10. Гранд Форкс, Северна Дакота

Градчето е с население 53 000 души. По-голяма част от хората обаче са решили да изоставен това място, може би поради климата. В Гранд Форкс няма нито планини, нито възвишения, които да контролират температурата. През зимата, в най-слънчевите дни, температурите доближават до -3.1 градуса по Целзий. Рекордът на градчето за най-ниска измерена температура е бил -44 градуса на 30 януари 2004 година.

9. Фрейзър, Колорадо

Населението на този град е едвам 1300 души, като в последно време има лек растеж поради развиването на недвижимите парцели. Но, несъмнено, новодошлите в града би трябвало да са подготвени да понесат ниските температури там, които стигат много под нулата през зимата. Най-студеният месец във Фрейзър е януари, когато междинните температури са към -5.4 градуса по Целзий. Най-ниската измервана температура е -53 градуса по Целзий на 10 януари 1962 година.

8. Интернешънъл Фолс, Минесота

Градът се намира на границата сред Канада и Съединени американски щати. В него живеят 6424 души. Интернешънъл Фолс печели купата “Ледът на нацията ”, поради едни от най-ниските температури в Съединени американски щати. През януари нощните температури там са към -6.6 градуса по Целзий, а денем се повишават на 15 градуса. В най-студеният ден в историята на града е измерена температура е била -55 градуса по Целзий.

7. Форт Вермилион, Канада

Градчето е населявано от 750 поданици, които остават там, макар ниските температури. Форт Вермилион е учреден през 1788 година, като търговски пост за транспорт на кожи. Летата там са краткотрайни, зимите – много продължителни, като температурите не надвишават -9.4 градуса по Целзий. Градът е на второ място по най-ниска измерена температура в Канада. На 11 януари 1911 година са измерени -77 градуса по Целзий.

6. Улаанбаатар, Монголия

Това е столицата на Монголия. Жителите там са към 1,3 милиони души. Летните месеци там са топли, красиви и носят разцвет на стопанската система, само че и… прекомерно къси. Улаанбаатар е и най-студената столица в света. Най-високата температура през зимата доближава до 3.9 градуса по Целзий, а най-ниската до -40 градуса.

5. Бароу, Аляска

Това е градът, спечелил признанието за най-северният и най-студеният град в Съединени американски щати. Той е ситуиран на 1300 благи южно от Северния полюс. Жителите в града наброяват 5000 поданици. Първият сняг в Бароу пада през октомври, а температурите са от -8 градуса до -20 градуса. В града няма нито вятърни бариери, нито долини, които да пазят жителите от минусовите температури.

4. Форт Гууд Хоуп, Канада

Тук жителите са единствено 500 души и то най-вече северноамерикански индианци, които изкарват прехраната си с лов. И тук януари е най-студеният месец. Термометрите не демонстрират повече от -10.8 градуса, доближават даже и до -25 градуса. Заради суровия климат в Северозападна Канада върхът за най-ниска температура там е -68.1 градуса.

3. Якутск, Русия

Градът е с принуждение от повече от 270 000 души и разполага с огромни находища на злато и други минерали. Дотук с положителните вести! През летните месеци температурите там доближават до 40-50 градуса, само че през останалата част от годината студът е обезпечен. През януари в Якутск е от -31.2 градуса до -42.7 градуса. Рекордът за най-ниска температура е -83.9 градуса по Целзий.

2. Верхоянск, Русия

Отново сме в Русия, този път в град Верхоянск – град с население малко над 1300 души. Там през януари температурите са сред -44.3 и -54.9 градуса по Целзий. И това не е най-лошото – градът прекарва 7 месеца от годината при минусови температури. Термометрите нееднократно са показвали -90 градуса. Заради нахлуване от над 400 вълка през 2012 година огромна част от хората напущат домовете си.

1. Оймякон, Русия

Това е най-студеното място в света. Намира се в Русия, а жителите на това малко градче са към 500. И там студът владее 7 месеца в годината, като най-ниските температури се регистрират през декември, януари и февруари. Термометрите регистрират приблизително -58 градуса. През 1924 година в Оймякон са измерени рекордните -96 градуса, с това градът си печели прозвището “Северният полюс на студа ”.
Интересен факт е, че след построяването на летище по време на Втората международна война, популацията се усилва, само че поради късите дни с дълготрайност едвам към 3 часа и 21-часови нощи през декември, доста бързо хората напущат града.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР