Всеки гражданин ще може да изтегли безплатно мобилно приложение, с

...
Всеки гражданин ще може да изтегли безплатно мобилно приложение, с
Коментари Харесай

Приложение ще споделя здравния статус на всеки с кризисния щаб

Всеки жител ще може да изтегли гратис мобилно приложение, с което да показа здравния си статус с Националния действен щаб, здравните управляващи и своя персонален доктор. Това заяви на брифинг Пламен Цеков, чиято софтуерна компания е създала приложението. По този метод институциите ще работят превантивно, като знаят какво е положението на всеки един консуматор. В приложението са интегрирани и геоданни, с които ще се прави разбор къде и по какъв начин могат да бъдат обслужени пациентите.  Мобилният програмен продукт с име " ViruSafe "  ще бъде достъпен в Гугъл Store и AppStore в неделя или понеделник.

Потребителят би трябвало да вкара ЕГН, с цел да употребява приложението. Има опция да отбележи и хорнични болести, в случай че има такива. Здравният статус и признаците първо ще се споделят с персоналния доктор, който ще реши дали да ги верифицира, с цел да продължи информацията нататък по веригата чак до спешния щаб.  Втората функционалност е чисто аналитична - разпространението на вируса ще се визуализира през географски карти за карантинирани, болни, оздравели. В самото приложение ще има и спомагателна информация за ковид. Използването на приложението ще е непринудено и на един телефонен номер може да се записва единствено един профил. От един мобилен телефон обаче могат да се изпращат данни за няколко ЕГН. 

Ивайло Филипов от държавната компания " Информационно обслужване ", която е координирала целия развой, означи, че цялата системата е построена единствено за 10 дни. Тя разполага с централен указател на карантираните и заболелите лица, до който има достъп Министерство на вътрешните работи.  " Предвидени са доста интеграции с персоналните лекари, общините, Министерство на вътрешните работи, Пожарната, с цел да може един път въведена информация да се употребява от всяка една конструкция, тъй че да не се губят ограничения. След като информацията е събрана, тя се трансферира към аналитичната част ", изясни още Филипов.

Премиерът Бойко Борисов от своя страна разяснява, че " всичко това ще облекчи бележниците, писаниците ". " Най-голямото преимущество за връщащите се от чужбина - на границата, в случай че си подаде данните, след 14 дни автоматизирано ще получи, че не е под карантина. Това доста ще облекчи граничните служители на реда и ще ни отговори на въпросите какво се случва с българите, върнали се от чужбина ", заяви премиерът. По негови думи постепенно вървим към най-лошото на пандемията и след 2-3 седмици " ще сме в Ада "

Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев съобщи, че изгражданието на такова софтуерно решение е от изключителна изгода. Като главен плюс той посочи обвързването на РЗИ, лечебните заведения, персоналните лекари, Министерство на вътрешните работи и полицията. " На базата на получената информация може да се вършат доста съществени разбори ", добави Ананиев.

Председателят на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски изясни, че с това приложение може да се откри доста информация за разпространяването на COVID-19, което ще помогне за разхлаване на ограниченията. 

Картите с аналитични данни за ковид, които приложението ще употребява, са налични онлайн:

Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР