Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора, настоява

...
Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК оператора, настоява
Коментари Харесай

Мая Манолова: Всеки гражданин да има индивидуален договор с ВиК


Всеки жител да има самостоятелен контракт с ВиК оператора, упорства омбудсманът Мая Манолова. Според нея по този начин ще се реши казусът с неналичието на правдивост при определянето на сметките за вода.

„ Освен личното си ползване, регистрирано от самостоятелния водомер, жителите би трябвало да заплащат спомагателен разход за общо ползване, който се образува по неправдив метод. Става дума с изключение на за технологическите загуби, и за натоварването на добросъвестните консуматори с част от сметките на тези, които нямат водомери, чиито водомери са неизрядни или са заявили, че не населяват едно жилище, само че действително там се използва вода. Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци”, изреди Манолова пред bTV.

Според омбудсмана казусът е, че при разпределянето на отговорностите всички отговорности и задължения падат върху потребителите.

„ ВиК сдруженията нямат безусловно никакви задължения. Когато има кражба на вода, в действителност ВиК сдружението нищо не губи, тъй като етажната благосъстоятелност заплаща от джоба си през това общо ползване. Така сдружението няма интерес да регистрира и управлява реално”, означи Манолова.

„ Нормите в България нормално се пишат в интерес на монополистите. Важният баланс в ползите сред потребителите и монополистите не се спазва”, добави омбудсманът.

По думите ѝ тези, които заплащат най-вече вода, поемат и най-голяма част от сметката. Затова тя упорства наредбата да бъде изменена.

„ Плащаме и течовете, и повредите, всичко се стоварва върху главата и джоба на потребителя. Трябва да се сътвори заинтересoваност във ВиК сдруженията да съблюдават за спазването на закона, да регистрират действителното ползване и да реализират надзор. Тъй като сега жителите заплащат сметките и на нередовните, вИк сдруженията нямат усъвършенстван интерес”, уточни Манолова.

Според омбудсмана не е обикновено парното да нараства при повишението на цената на природния газ, защото когато неговата цена понижава, сметките на парно не падат.

„ Заради тази политика на регулатора се стига до обстановки, при които, по самопризнание на самия КЕВР, да вземем за пример „ Топлофикация София” има надвзети суми за един ценови интервал в границите на 18 млн. лв. от столичани болести противоречие сред повишението, респективно намаляването, на цената на природния газ и на парното”, разяснява Манолова.

Тя добави, че същата цена на природния газ е била избрана през юли 2015 година, каквато ще бъде избрана след покачването от регулатора в този момент. „ Цената на парното през 2015 година е обаче е била 74 лева, а в този момент след нарастването, което се предлага, тя ще стане 93 лева Тоест разликата е 20 лева, в случай че инфлацията от 2015 година до октомври 2018 година е в границите на 5%, т.е. 4 лв.. В момента плащаме 25% по-висока цена на парното при същата цена на естествения газ”, пресметна Манолова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР