Всеки град по света има своя история и свой облик,

...
Всеки град по света има своя история и свой облик,
Коментари Харесай

Опера на световно ниво и специални изненади очакват жителите и гостите на Белоградчик

Всеки град по света има своя история и собствен образ, само че мъчно ще срещнете човек, който като зърне скалите на Белоградчик, да не остане очарован от великото дело на природата. Сякаш каменни великани са на стража и гледат високомерно хората, живеещи в подножието на скалите.
Особената атмосфера на естествения феномен, средновековната цитадела и близката граница със Сърбия очевидно е направила и хората, живеещи там, да имат по-нестандартен метод на живот. Казват, че един човек може да го познаеш, когато го видиш по какъв начин чества. Това значително е правилно и за хората от белоградчишкия край. За отминалия преди дни празник на града, беседвам с кмета на Общината Борис Николов.

" На Петровден, по време на най-горещото време в годината, в Белоградчик се веселят на празника на града. Тази година съм доста удовлетворен, имахме богата стратегия и всеобщо присъединяване от нашите съграждани. Празникът надмина моите упования ", сподели кметът.
" Днес неговият акцент към този момент се добавя в посока - обществени контакти, духовно обогатяване и национално забавление. Тази година ние още веднъж се съобразихме с мнението на преобладаващата част от хората да проведем панаира на централния площад и по този начин да дадем една по-добра опция на всички искащи да го посетят. Въпреки че сме похарчили близо 5000 лева за културната стратегия, значимото е, че хората останаха доста удовлетворени . Най-много се хареса концертът на Берковската духова музика- в събота вечер, прелестно време с доста аудитория. В останалите дни също имаше доста хора. И с доста атракции за децата, споделя Николов.

Кметът персонално е връчил почетни грамоти за гражданска самодейност и реализирани високи резултати на представители от бизнеса, образованието и културата. Сред тях са - Ангел Боянов, Савинка Спасова, Иван Иванов, Даниел Ангелов, Боян Минков, Ангелина Йотова, Ана Димитрова, Милен Бъзински, Тодор Бъзински, Иван Ранчич, Николай Николов, ЦПЛР -Детски комплекс, Младежки дом, НЧ " Развитие- 1893г. " и Клуб на пенсионера " Мадона ".
Грамоти са получили и 10 зрелостници, приключили гимназиалната степен с отличен триумф .
Но най-драго му стана, когато описа за 50-годишната креативна активност на Ангел Джунински – живописен началник на Духовия оркестър в града. Той е почетен с грамота и почетен знак " Печат на Цар Симеон Велики " от Министерството на културата на Република България за принос в развиването и популяризирането на българската просвета и изкуство. Сам кметът е връчил на маестрото грамота " За значителен принос в развиването на " Духов оркестър - Белоградчик " и плакет 40 години " Духов оркестър - Белоградчик /1979 - 2019 г/ “.

За празника на града постоянно идват посетители от прилежаща Сърбия и град Княжевац – Белоградчик е събрат с него от 50 години .
В последните години Белоградчик се радва на по-голям интерес към неповторимите скали и историческата му цитадела. Броят на туристите надвишава 100 000 души . Само по време на оперния фестивал „ Опера на върховете ", за няколко дни в града идват 10 000 души – от страната и чужбина.
За този извънреден фестивал повече научаваме от Росен Младенов - зам.-кмет на Общината.
" Мюзикълът " Мамма мия " от предходната година ни сподели правилния път – посещават се спектаклите освен от нашите съграждани и близките градове, само че идват хора от прилежащите страни Сърбия и Румъния, от цяла Европа, даже и азиатци, които идват на представленията в Белоградчишката цитадела.
Изключително интeресна е и фестивалната импресия – „ Вагнер Магура – Богове, Великани, Джуджета, Валкюри ”. Освен насладата от музиката, ще може да дегустирате вино от винарска маза „ Магура “. Там, в границите на към два часа, в самата пещера, хората могат да се насладят на осъществяванията онлайн и както в самата опера, действието се развива измежду джуджета и митични фигури, такива каквито има в тетралогията на Рихард Вагнер ".
" Тази година Софийската опера и балет ни зарадва с много добра стратегия - балет " Кармина Бурана " по музика на Карл Орф. Хореографът е италианец, тъй че всички фенове на балетното изкуство, които не са имали опция да я гледат в София, да заповядат та 21 юли, неделя . Продължаваме с " Дамата с камелиите " и " Трубадур " - музиката на Джузепе Верди, която имаше премиера през февруари в Софийската опера и незабавно идва при нас в Белоградчик.
На 27 и 28 юни " Кармен " на Бизе и " Турандот " на Пучини, след което на 1,2,3 и 4 август - мюзикълът " Мама мия " с музиката на Бени Андершон и Бьорн Улвеус още веднъж ще гостува в Белоградчик.

Почитателите на Рихард Вагнер от 26 – 31 юли могат да заповядат на спектаклите в пещера Магурата – " Вагнер Магура ". Същата импресия ще се играе и от 1-4 август.
Росен Младенов посочи още: " Началото там е в 11 часа. Препоръчително е хората да са с ниски спортни обувки, с равна подметка, да си носят и топла дреха, тъй като температурата в пещерата е 12 градуса.
Как се ражда концепцията за този оперен фестивал?
" Идеята е на маестро Карталов и е извънредно новаторска ", споделя Младенов. Директорът на Софийската опера и балет няколко пъти, съгласно негов роман, минавайки през Белоградчик, посещавал скалите и крепостта, решил мястото като изключително атрактивно за тези спектакли. Разбира се, удивителната природа на скалите, разположението на крепостта, всичко това се оказало положително място за събиране на аудитория и оперни спектакли. Още повече акустиката е изключителна – в крепостта спектаклите са напълно с естествената звучност, не се употребяват микрофони и други техника.
Как ще придвижите феновете си до мястото на представленията?
Имаме опит от миналите години. Вече 4-та година вършим тези представления и имаме добра логистика.
Знаете, че паркингът на Белоградчишката цитадела е относително дребен, неуместен поради разположението при скалите, тъй че всички, които идват за летните оперни спектакли, могат умерено да оставят своите персонални коли в центъра на града до Автогарата. Оттам, с безусловно безвъзмезден превоз, ще бъдат извозени до крепостта и незабавно след представлението – назад до центъра на Белоградчик, където ще вземат колите си.
Градът разполага ли с места за нощувки?
Благодарение от опита, който натрупахме по време на фестивалните дни, за нас е ясно, а и вие би трябвало да знаете, че безусловно всички къщи за посетители, хотели и места за нощувки са към този момент заети. Дори тези към Белоградчик са ангажирани.
Хубаво би било хората по-отрано да се погрижат за нощувките си. Автобусите на компания “Алексиев “, които извозват гостите, пътуват от Видин, тъй че умерено може да се ангажира нощувка и във Видин. Те потеглят в 17.30 в деня на спектакъла и след него се връщат още веднъж във Видин. Може да се употребява и хотелската база на Видин.
Честно казано, имаме опит до момента, даже наши посетители нощуват във Вършец, Берковица, Чипровци, които не са на огромно разстояние от Белоградчик.

Имате ли ваше желание към някое от оперните представления?
Аз участвам на всички спектакли, не бих могъл да кажа коя избирам, в логистиката съм зает и по мое непретенциозно мнение, доколкото запознат съм подобен вид музика, до момента да ви кажа безусловно почтено, на мен всички представления са ми допаднали. Особено когато изкуството се съчетае с хубостта на природата, каквато в Белоградчик има в обилие.
Паралелно с " Опера на върховете " на 19,20 и 21 юли откриваме Международният събор на границата със Сърбия , на прохода Кадъ боаз. През деня хората умерено могат да посещават фолклорните прояви на събора на територията на едната и на другата страна. Има голям брой културни изяви и нашите съграждани могат да отидат на сръбска територия, да изпият по чаша сръбска бира, а нашите западни съседи- да дойдат при нас и да опитат нашите специалитети и бира.
Това събитие е най-големият интернационален събор на Балканите . Началото е сложено през 1925 година като дедите ни го свързват с деня на Св. Вмчк Прокопий. В другите исторически времена и политически режими той е прекратяван, по-късно още веднъж е възстановяван.
И тази година ще бъдат доста на брой духовите оркестри и самодейните сформира от двете страни, които ще показват достоверен и обработен фолклор, ще има и достоверен фолклор от турлашкия край.
Росен Младенов на финала на нашия диалог ни издава една загадка:
" През септември за първи път желаеме да организираме в трите почивни дни към националния празник 22 септември, един или два спектакъла по Шекспирови пиеси . Ще ни гостуват артисти, които ще показват пиеси на британският драматург. Според уредниците, Шекспир се съчетава със скалите и естествената визия на Белоградчик и те органично се вплитат в театралния театър. Росен Младенов споделя, че тази концепция е повлияна от сътрудниците им от Велико Търново, които вършат сходни представления на хълма Трапезица ".
Така че, в случай че не сте решили къде да отидете последните 10 дни на юли, в случай че харесвате операта и причудливата природа на Белоградчик, това е вашата лятна дестинация. Аз мисля, че няма да пропусна да чувам Вагнер в Магурата. И побързайте, местата в хотелите ще се свършат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР