Всеки футболен запалянко мечтае поне веднъж в живота си да

...
Всеки футболен запалянко мечтае поне веднъж в живота си да
Коментари Харесай

Театърът на мечтите отваря врати преди 108 години

Всеки футболен ентусиаст мечтае най-малко един път в живота си да гледа мач от трибуните на легендарния „ Олд Трафорд ”. Стадионът е открит на днешната дата през 1910 г. От тогава оборудването е дом на тима на „ Манчестър Юнайтед ”, а цялостният му потенциал е 76 212 места. Днес „ Oлд Трафорд ” е вторият по величина британски стадион след реконструкцията на „ Уембли ”. 

Любопитен факт е, че оборудването е и единственото на Острова, оценено с 5 звезди от УЕФА. Сър Боби Чарлтън назовава стадиона „ Театър на фантазиите ”, което пък остава като второ име на „ Олд Трафорд ” и до през днешния ден. 

До 1902 година тимът на „ Манчестър Юнайтед ” носи името „ Нютън Хийт ” и играе мачовете си в Клейтън. Но стадионът там е прекомерно дребен, по тази причина с смяната на собствеността на клуба, по едно и също време избавила го от банкрут и трансформирала името му на „ Манчестър Юнайтед ”, се появяват проекти за построяването на нов стадион.

През 1908 година „ Манчестър ” печели шампионска купа. През идващия сезон „ алените дяволи ” печелят и Купата на страната и по този начин през 1909 година новият притежател на отбора взема решение, че досегашното игрище „ Банк Стрийт ” е неприлично за първенците и финансира построяването на нов огромен стадион. Първоначалните проекти са за оборудване със 100 000 места, само че бюджетът е непълен и чертежите са свити до потенциал от 60 000 души, с безспорен най-много от 80 000. Архитект е шотландецът Арчибал Лейх, а реализатори на плана са строителите Брамелд&Смит от Манчестър. 

Първият мач на новопостроения терен е на 19 февруари 1910 година сред „ Манчестър Юнайтед ” и „ Ливърпул ”. Домакините губят срещата, само че стадионът е централна тематика в печата. Един от присъствалите публицисти написа за стадиона: „ Най-красивата, най-просторната и най-забележителната сцена, която съм виждал. Като футболен терен е без конкуренция в целия свят ”.

През 1934 година за пръв път е прибавен покрив над една от трибуните. През 1938 година с покриви се снабдяват и южните ъгли на стадиона. Въпреки това, след нацистка бомбардировка на 11 март 1941 година оборудването е съвсем изцяло унищожено, като най-пострадала е основната естрада. След войната на „ Манчестър Юнайтед ” са отпуснати средства за почистване на останките и построяването на стадиона още веднъж. През 1949 година „ Олд Трафорд ” още веднъж отваря порти за аудитория. След 10 години без мач на терена, на 24 август 1949 година „ Манчестър ” разгромява „ Болтън ” с 3:0 пред 41 478 фенове.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР