Всеки елемент от процеса на лечение съдържа риск за безопасността

...
Всеки елемент от процеса на лечение съдържа риск за безопасността
Коментари Харесай

Д-р Стойчо Кацаров: Вместо да изучаваме грешките, ние ги крием

" Всеки детайл от процеса на лекуване съдържа риск за сигурността на болния. Мерки за сигурност могат да бъдат приложени и се ползват по отношение на медикаментите, медицинските произведения, консумативите, болничната среда(сгради, осветяване, долни дрехи и пр.). Дейността на медицинския личен състав също може да бъде повлияна, с цел да се понижи риска от увреда. За задачата се създават стандарти на държание. Тази стандартизация на медицинските процеси няма нищо общо с нашите измислици, наречени медицински стандарти. " Това сподели доктор Стойчо Кацаров, Председател на УС на ЦЗПЗ във връзка Световния ден за сигурност на пациента. 
По думите му пациентът, като индивид на лекуването може да взе участие в процеса на повишение на сигурността, в случай че е осведомен. Кацарски посочи, че няма поради бланкетното осведомено единодушие попълвано при постъпването за лекуване. Въпросът е осведомен ли е пациентът за опциите и рисковете в обособените лечебни заведения, преди да постъпи за лекуване?
Според него има редица значими въпроси, свързани с сигурността на пациента:
" Знаем ли какъв брой са Вътреболничните инфекции във всяка една болница? Знаем ли какъв брой са непланираните повторни интервенции? Знаем ли какъв брой са непланираните повторни хоспитализации? Знаем ли какъв брой са хирургически затруднения – вторично укрепване на раните, ателектази, тромбози и прочие? Каква е смъртността в обособените лечебни заведения и отделения? "
Според Кацаров тази информация липсва, тя не се оповестява, а в доста случаи даже се прикрива.
Такъв образец са данните за вътреболничните инфекции.
" Многобройни изследвания демонстрират, че в Европа честотата на разпространяване на ВБИ варира от 4,6% до 9,3% и може да засегне от 9% до 37% от признатите в интензивни отделения. В България те са 0.8%. Достоверна ли е тази информация? Колко ни коства лекуването им? ", пита още доктор Кацаров.
Според него тази информация у нас се крие, поради последствията.
" Признаването на неточност води най-малкото до санкция, а в доста случаи и до наказателно гонене. Така вместо да учим грешките, ние ги крием. А те са източник на познание, причина за развиване. Ето за какво, нормативното споразумяване на този въпрос освен ще усъвършенства информираността ни, само че ще увеличи сигурността и качеството на лечебния развой, най-малкото като се избегне повторение на едни и същи неточности. ", добави още той.
По думите му информирането на пациента е единствено причина за присъединяване му в процесите:
" Това присъединяване ще е дейно, единствено в случай че пациентът бъде овластен или в случай че предпочитате подложен в центъра на системата. Пациентът ще бъде в центъра, в случай че може да избира – доктор, ЛЗ и застраховател и в случай че заплащането зависи и от това дали е удовлетворен или не от лекуването. "
Кацаров признава, че пациентът в множеството случаи не е способен да преценя, само че " ние не сме способени и при избора на компютър, смарт телефон, автомобил или тв приемник. Трябва ли да се лишим от информация за тези артикули? Пациентите имат едно преимущество при избора на снабдител, а то е, че в този избор с изключение на сравнителна информация, могат да бъдат подкрепени от своя застраховател. Осигурителят, обаче ще прави това единствено, в случай че е под пазарен напън и в риск да загуби обезпечени. Ето за какво демонополизацията на здравното обезпечаване е значима и за сигурността на пациентите. "
Припомняме, че Софийски градски съд постанови рекордно обезщетение за увреда на дете по време на раждане. Повече може да научите в СТАТИЯТА ТУК
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР