Всеки един шофьор поне веднъж в живота си ще се

...
Всеки един шофьор поне веднъж в живота си ще се
Коментари Харесай

Търсенето на авточасти втора ръка набира сила


Всеки един водач най-малко един път в живота си ще се сблъска с щета във фаровете. При такива случаи би трябвало да сме осведомени по отношение на типовете автомобилни фарове и кои са подобаващи за нашия автомобил.

Фаровете са значим съставен елемент от осветителната уредба на един автомобил и навременната им замяна с нови e наложително изискване, с цел да си осигурим както своята персонална сигурност на пътя, по този начин и тази на останалите участници. По вид на светлините фаровете се разделят на разнообразни типове, като всеки модел фарове има своите плюсове и минуси.

За разлика от някои други скрити елементи от системата на един автомобил, повредата при фаровете е явна и мъчно би останала незабелязана задълго.

Правилният избор на подобаващи фарове за нашия автомобил ще ни обезпечи освен добра видимост при каране и по-малък риск от пътни произшествия, само че и ще ни подсигурява по-рядка промяна на фарове.



Видове фарове и техните преимущества:

Предимства

Ксеноновите фарове (XENON HID), наречени още газоразрядни, са авто фарове от нов вид (появяват се за първи път през 1992-ра), които оферират едно по-високо равнище на бляскавост спрямо останалите разновидности фарове. Това надлежно доста усъвършенства видимостта при шофиране.

Едновременно с това ксеноновите фарове оферират пестелив разход на сила и имат потенциал от общо 2000 часа светлина, което надвишава потенциала на халогенните фарове.

Генерирането на светлина при ксеноновите фарове става посредством формиране на газоразрядна плазма в резултат на протичане на електричество.



Недостатъци

Ксеноновите фарове се нуждаят от по-чисто стъкло и от по-качествени и гладки рефлектори спрямо халогенните фарове.

Те имат също по този начин условие към електрическото напрежение на автомобила. Напрежение от 14V би било незадоволително за ксенонови фарове и се постанова слагане на инвертор за превръщане на тока. Подходящо напрежение тези фарове е сред 85 и 42 V.

Предимства

Халогенните фарове водят началото си от 1962-ра и с помощта на дребните си размери и отлична мощ, тяхната известност на пазара се е запазила и до през днешния ден.

Този вид фарове създават с 30% повече светлина от общоприетите модели фарове с нажежаема жичка, като са в по-малък размер от този на елементарните. Конструкцията им прилича тази на общоприетите фарове и се инсталират под решетката на радиатора и бронята.

Разликата сред халогенните и елементарните фарове е, че първите съдържат специфичен газ, който предотвратява отрицателното деяние и обезпечава мощен светлинен лъч. Общият им светлинен потенциал е от 450 до 1000 часа.

Халогенните фарове имат също по този начин и два пъти по-дълъг експлоатационен живот от общоприетите типове фарове.



Недостатъци

При халогенните фарове е значим монтажът. Неправилно монтиране може да провокира повреди в електрическата апаратура на колата.

Предимства

Наречени още светодиодни, LED фаровете имат доста по-дълъг експлоатационен живот спрямо ксеноновите и халогенните фарове, което ги прави една много добра дълготрайна инвестиция.

Те могат се инсталират като съществени фарове, а могат и да се се употребяват в ролята на спомагателни дневни фарове или фарове за мъгла.

LED фаровете имат също невисок разход на сила, като в това време оферират мощно осветление, което ги прави желан избор на пазара. Друго нещо особено за тях е, че създават минимално количество топлота.



Недостатъци

Въпреки че LED фаровете имат ослепителен светлинен лъч, те имат по-късо разстояние на лъча спрямо лъчите на халогенните фарове. Това значи, че в случай че автомобилът ни е с LED фарове и ни се постанова да пътуваме в цялостен мрак, ще имаме по-малка осветеност на целия път, даже и светлината директно близо пред колата да е ярка.

Предимства

Фаровете вид лазер са най-новият вид фарове на пазара, като се отличават с дълъг лъч на светлината достигащ 600м. Докато при множеството модерни модели фарове на пазара дължината на лъча доближава нормално 400м.

Потокът светлина на лазерните фарове се концентрира в избрана точка и с помощта на това светлината им не провокира неприятно заслепяване на останалите участници в придвижването.

Характеризират се със комплицирана електроника и също по този начин оферират с до 30% по невисок енергиен разход по отношение на другите типове фарове.



Недостатъци

Високата цена по отношение на другите типове е един от главните дефекти на лазерните фарове. Друг минус при тях е, че не могат да се употребяват по едно и също време за къси и дълги светлини.

И също по този начин се нуждаят от изстудяване, защото създават повече топлота по отношение на LED фаровете.



Когато става въпрос за избор на фарове, постоянно залагайте на високото качество, с цел да си осигурите улеснение и сигурност на пътя и минимални повреди в бъдеще. Дори и да си търсите, избирайте постоянно доверени марки за авточасти и професионални сервизи за монтаж на определените от вас фарове.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР