Всеки един от нас не е необходимо да пита какво

...
Всеки един от нас не е необходимо да пита какво
Коментари Харесай

Информационна система позволява кандидатстване по проекти от всички краища на света

" Всеки един от нас не е належащо да пита какво се случва, а може да направи информация в системата - мигновена, нефилтрирана и неконтролирана от никого ".

С това се похвали вицепремиерът Томислав Дончев, който дружно с представители от Централното координационно звено (ЦКЗ) към Министерския съвет показаха пред публицисти актуализирания обществен модул Информационна система за ръководство и наблюдаване (ИСУН) 2020.

ИСУН подсигурява по-добра проследимост на ръководството на фондовете и дава опция за осъществяване на повече и по-детайлни информации.

По думите на Дончев осведомителната система е един упорит план и си спомни, че цялата документи на плана тежала над 200 кг .

Той регистрира, че първият вид на системата ИСУН е имал мъчно начало. Въпреки сложният старт през 2008-2009 година държавното управление видяло не просто деловодна система, а капацитет да бъде товарен и да приема нови функционалности , изясни вицепремиерът.

Всички финансови принадлежности, които работят в България и са част от пакета финансиране, които държавното управление ръководи, са част от системата. Въпреки, че от позиция на функционалност и качеството на системата сме на едно от първите места в Европа, само че държавното управление продължава да има още упоритости, които да бъдат инициирани през идващите 1-2 годни , посочи Дончев.

На собствен ред Георги Стратиев от дирекция " ЦКЗ " разяснява, че главната цел на ИСУН е кандидатстването по европейски планове да бъде електронно. Програмата непрекъснато подсигурява наличността на информацията и в действително време се вижда осъществяването на стратегиите .

Tой се надява хората, които работят със системата да споделят какво друго е належащо, с цел да може работата да бъде по-лесна.

С цялото надграждането на ИСУН към сегашния миг може да се каже, че има изцяло нов усъвършенстван обществен модел , който дава висок модел на бистрота във всички европейски стратегии, изясни Стратиев. Сред европейските стратегии, по които може да се кандидатства от системата са програмата за развиване на селските региони (ПРСР) и стратегиите финансирани по норвежкия финансов механизъм.

Към сегашния миг има 20 стратегии в ИСУН, а при започване на откриването на програмата през 2009 година е имало единствено 7 стратегии . Над 70 000 консуматори има в сегашната система, а в предходната система 1344 консуматори, похвали се Георги Стратиев.

Предишната версия на системата беше с деловодни функционалности, а сега ИСУН съставлява действителна работна среда , сподели Стратиев. ИСУН разрешава електронно кандидатстване със типов формуляр - няма значение по коя стратегия се кандидатства, защото формулярът наподобява по еднакъв метод .

В ИСУН може да се кандидатства, като се регистрира целият развой от оповестяване на процедурата до желаните средства от Европейската комисия. ИСУН има бистрота, която надвишава нормативните условия. ИСУН разрешава еластичност, отчитане и кандидатстване от всяка точка на света и много огромна част от територията на света употребява тази система.

Няма област и град, който ИСУН да не бъде наличен , увери Стратиев. По думите му на база на предложенията и проблемите на потребителите се постигнало настоящето равнище на системата.

Чрез ИСУН може да се види по кои процедури бенефициентите, които аплайват по дадена биха били възможни. Могат да се видят и тези процедури, които предстоят да бъдат оповестени . В ИСУН може да бъде открит лист с наложените финансови корекции по съответен контракт и реализатор.

Използването на ИСУН и подаването на заявките по електронен път докара и до спасяването на над 14 000 дървета , уточни Георги Стратиев.

" ИСУН ни е най-мощният инструмент, с който може да ревизираме всички институции, които го употребяват за кандидатстването по планове ", включи се Томислав Дончев.

На въпрос на News.bg дали посредством ИСУН могат да спрат злоупотребите с еврофондовете и европейските стратегии, Дончев съобщи, че не знае най-развитите страни да са спрели въобще с опитите за злоупотреби, само че ИСУН е доста мощен инструмент за това.

" Ние колкото и мощни служби да имаме няма по какъв начин да знаят по едно и също време какво се прави във всички планове ", призна вицепремиерът. Това обаче е късмет да бъдат овластени жители - когато не знаят какво се случва по документи, а когато може да съпоставя подаването на документи с електронен притежател е напълно друго.

Има още какво да се желае , тъй като тематиката е доста мъчителна, сподели още Томислав Дончев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР