Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на

...
Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на
Коментари Харесай

Илияна Йотова: Всеки един исторически момент е подходящ да бъдеш посланик на доброто

Всеки един исторически миг е подобаващ да бъдеш дипломат на положителното, тъй като можеш да променяш, да защитаваш. Това сподели вицепрезидентът Илияна Йотова, която взе участие през днешния ден в София в заключителното събитие на високо равнище на самодейността "Посланик за един ден ". Йотова направи основното изявление на събитието.

В него вицепрезидентът дефинира като тъпо, че още веднъж има очебийно оттегляне от човешки права. Тя цитира изследвания от последните години, съгласно които напредъкът в равенството сред половете се забавя или даже има избран декаданс в някои страни. Изкривени диспути си играят със страховете на хората, действителни решения липсват, а насилието, неравенствата, общественото изключване и дискриминирането към този момент са естествена характерност на нашето общество. Сякаш свикнахме да мислим, че това, което сме постигнали в региона на човешките права, ни е обещано един път вечно - уви, не е по този начин, сподели Йотова, съгласно която мащабът на тези проблеми не участва в общественото пространство, в случай че не се случи непоправимото, а многочислените документи на интернационалните институции също не са решили проблемите. Според нея част от казуса е и безразличието, с което се посреща потъпкването на правата и свободите.



Има още доста какво да се прави по предварителната защита на домашното принуждение, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова. Тя цитира данни, съгласно които 74 % от европейците считат, че домашното принуждение е всекидневно събитие в тяхната страна. Сто и осемнайсет милиона европейци живеят в риск от беднотия или обществено изключване, а 42 % от възрастните европейци са ставали жертва на дискриминация, учредена на възрастта им, а за България този % е 60, сподели вицепрезидентът, която цитира и други данни за разнообразни съществени проблеми. Тя уточни, че 90 % от случаите, свързани с принуждение от ненавист, не се рапортуват на органите на реда. Зад всички тези цифри се крие човешка орис, подсети вицепрезидентът. Тя обаче може да бъде изменена, добави тя.

Историята познава доста образци на дами, които с куража си, знанията, смелостта си са съумели да създадат смяната и да доближават напредък. Най-голямото достижение на самодейността "Посланик за един ден " е да предизвика младежите в България, да въодушеви всички участнички в състезанието в най-важното нещо на този свят за един човек - да повярва с себе си. А щом повярваш в една идея, това е първата крачка към нейната реализация, сподели Йотова.



Когато пораствах, майка ми споделяше - случайност е дали ще се родиш хубава, умна или богата, само че това, което в действителност е значимо, е какво избираш да правиш с това, което ти е обещано - дали избираш да си смела, да поемаш опасности, да си добра и да действаш съгласно убежденията си, сподели пред присъстващите английският дипломат Ема Хопкинс. Тя насочи обръщение към 13-те победителки - да открият какво ги въодушевява и да останат правилни на това ентусиазъм.

"Посланик за един ден " се провежда от посолството на Англия в България. Поводът е Международният ден на дамата - 8 март. Победителките - на възраст от 15 до 19 години, са определени след конкурс с есе на тематика "Как бих употребила силата си на персона, с цел да трансформира света ". Тази година вицепрезидентът се включи в самодейността като избра своя победителка, с която дружно имаха общи действия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР