Всеки един човек има право да изказва своето мнение. Ние

...
Всеки един човек има право да изказва своето мнение. Ние
Коментари Харесай

Султанка Петрова: Винаги съм казвала – подкрепяла съм и ще подкрепям хората с увреждания

Всеки един човек има право да изрича своето мнение. Ние живеем в свободна и демократична страна – ние сами би трябвало да дефинираме своите възгледи. Аз постоянно съм казвала – подкрепяла съм и ще поддържам хората с увреждания, фамилиите, децата, възрастните хора. Защото това е било приоритет в моята работа и ще продължа да работя в тази тенденция.

Това сподели в предаването „ Денят на живо” по Канал 3 зам.-министърът на труда и обществената политика Султанка Петрова във връзка митингите на родителите на деца с увреждания, конфликта им с вицепремиера Валери Симеонов и неговото изявление, че те са група „ кресливи жени” с „ сякаш заболели деца”. Петрова е зам.-министър точно от квотата на „ Обединени патриоти” и по-точно от тази на Вътрешна македонска революционна организация.

Темата в предаването бе демографските проблеми в страната, за които дава отговор и Валери Симеонов като вицепремиер. Гост в студиото бе зам.-деканът на Геолого-географския факултет на Софийския университет Георги Бърдаров, който преди дни изнесе данни, че страната ни губи съвсем 1,5 милиона души от популацията си за интервала 2001-2030 година Според проучването до 12 години популацията на България ще се концентрира извънредно в 6 града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора.

„ Излязоха доста спекулативни трактовки на нашия разбор. Прогнозата е на колежката Надежда Илиева, която е извънредно добър прогностик, и аз безусловно стоя зад това, че е справедлива прогнозата. Не виждам и за какво има сюрпризирани, тъй като това е международна наклонност – миграцията село – град, прочут и като новото велико преселение на народите. Има страни като Белгия, където градското население е над 90 %. При нас казусът по-скоро е, че тези градове се трансформират като страни в страната, като анклави и обезлюдяването и депопулацията нарушават системата. Защото, с цел да действа обикновено, би трябвало да има баланс сред обособените детайли. Но другояче това е част от международните процеси. Нормален за развитите страни, естествен и за България”, разяснява Бърдаров.

„ България в действителност е изправена пред доста провокации. Но за мен най-голямото предизвикателство е точно демографската криза”, разгласи Султанка Петрова, която дава отговор за демографията в общественото министерство.

„ Но тази рецесия не е от през вчерашния ден. Трябва да се върнем по-назад. Защото демографската политика е хоризонтална политика и в случай че през днешния ден ние предприемем някакви ограничения, то ние може да чакаме положителни резултати след 15-20 години. Ако през днешния ден демографската обстановка е толкоз тежка, дано забележим преди 15-20 по какъв начин политиците са неглижирали този проблем. Кой позволи да напущат младите и квалифицирани хора. Да, отвори се пазара, само че в случай че имаше механизми да задържаме тези младежи, нямаше през днешния ден да приказваме какъв брой ни е ниска раждаемостта, какъв брой младежи напущат. Защото през днешния ден тъкмо тези хора през днешния ден са в детеродна възраст. Тези демографски индикатори през днешния ден са разследване на безхаберието на политиците от началото на прехода. Едва в последните 5-6 години стартира да се приказва за демографски проблеми. И в действителност това са световни проблеми, които се следят в цяла Европа.

И би трябвало да отбележим, че преди няколко години от Организация на обединените нации оповестиха България за неповторима страна във връзка с демографията, тъй като за 15 години са я напуснали 1 милион души. И даваха образец по какъв начин без война, без естествени катаклизми, ние сме изгубили толкоз хора. Този развой стартира през ’90-те години”, безапелационна бе зам.-министърката.

„ В развития свят тези процеси започнаха още през 60-те години, когато стартира фрапантно застаряване на популацията в Европа и понижаване на репродуктивните настройки. Това са естествени процеси – покачва се равнището на обучение, методът на живот, който живеем, ценностната ни система – не можем да чакаме хората да живеят в 21 век с всичките му особености, опция и условия, а да мислят и да се репродуцират като в 18 век. Това е несериозно. България няма ниска раждаемост, България има естествена раждаемост за европейска страна на този си стадий от развиването и съизмеримо с другите европейски страни. Но България има най-високата смъртност в Европа. Има общини, в които смъртността надвишава 30 промила. Такава смъртност имат територии, в които има военни спорове или болестни пандемии”, сподели доцент Бърдаров.

„ Причините за това са сложни. Ние започнахме да създаваме районни демографски политики. Първата община, която посетихме беше Видин. И най-силно усещане ни направи неналичието на общественост, неналичието на съгласуваност и връзка сред институциите, сред общините. Очакването някой различен да пристигна нещо различен да направи. Пълната демотивация на хората”, посочи зам.-социалният министър.

„ Това е нашето огромно предпочитание - да мотивираме кметовете и да бъдем доста по-активни по всички политики, които се водят в страната и най-много в демографската политика. Защото тази връзка на тези места, която съгласно нас е прекратена, би могла да развие извънредно доста политиките по претовареност, политиките, свързани със обществените услуги, опазване на здравето, обучение. Не може в най-бедната община, освен в България, а и в Европейски Съюз, Бойница, там да няма безусловно никаква коориднация и сред институции, и сред прилежащи общини. Има един колеж, където се образоват към 1000 деца сега. И децата приключват като мениджъри. А това е селскостопански район”, добави Петрова.

„ Отговорността не може да бъде единствено на страната. Не всичко в живота е единствено пари. Тук би трябвало да има отговорност, би трябвало да има и предпочитание тези хора да работят дружно и в действителност да се развиват структури, които са в интерес на обществото”, безапелационна бе тя.

Има ли опция броят на ромите да стане по-голям от този на българите в страната. „ Конкретно за ромското население прогнозата е до 2050 година Официалната численост на ромите сега е 325 000 души. Което е 4,4 % от популацията на България. Но те имат преферирано етническо съзнание и те постоянно се дефинират или като българи, в случай че са християни, или като турци, в случай че са мюсюлмани. Така че действителната им численост е сред 700 000 и 800 000, а към 2050 година действително ще бъдат 1,2-1,3 милиона души. Това не е проблем, казусът е техният учебен статус, защото единствено 0,5 % от тях имат висше обучение, 9 % приблизително обучение. Това значи над 90 % с по-ниско от приблизително обучение, 22% необразовани, това е казусът. Това население ще живее на тази територия, България няма да се циганизира, само че би трябвало да направи стъпки за смяна на просветителния статус на това население и това би трябвало да бъде виновна политика на цялото общество”, съобщи доц.Бърдаров.

Той изясни, че не се води публична статистика за раждаемост и смъртност по етнически симптом. Информацията му не е публична, само че данните демонстрират, че раждаемостта при ромското население към 2 пъти или 2,5 пъти по-висока, в сравнение с е междинната за страната. Относно междинната дълготрайност на живота е може би по-ниска от 5 до 7 години.

„ Капсулирането и гетоизацията е значителен аспект на този проблем, само че в една среда като сегашната, дегетоизацията е доста сложна ", заключи доцент Бърдаров.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР