Всеки един автомобил в България ще трябва да има паспорт,

...
Всеки един автомобил в България ще трябва да има паспорт,
Коментари Харесай

Проект: Всеки автомобил в България с паспорт

Всеки един автомобил в България ще би трябвало да има паспорт, в който ще бъдат записани редица механически данни, в това число измервания от периодическите прегледи, показания на километража, претърпени произшествия, промени в структурата и други, гласи законопроект, пуснат за публично разискване, написа вестник " СЕГА ".

Въвеждането на паспорт ще важи с изключение на за колите нов импорт, по този начин и за всички, регистрирани към моента. Паспортизацията ще се прави в специфични пунктове, които ще се лицензират от Изпълнителната организация " Автомобилна администрация ", разнообразни от пунктовете за периодически механически прегледи. Преди регистрацията на коли нов импорт, те също ще би трябвало да преминат през процедурата.

За издаването на паспорт ще такса, която към момента не е избрана.

Всичките данни за колите ще бъдат качвани в онлайн осведомителна система.

Нови правила и за сервизите и частите втора употреба

Проектът вкарва доста непоколебим правилник за покупко-продажбите с такива авточасти, като санкциите за продажби на черно доближават 7000 лв.. Магазините, които продават такава стока, ще би трябвало да се записват в съответната община. Очаква се това да докара до тяхното повишаване. Всяка договорка с използвана авточаст ще би трябвало да се отразява в различен указател, като ще се попълнят номерът на колата, от която е взета, както и кой е купувачът.

Всеки автосервиз, всеки автоключар, всяка " гумаджийница " ще би трябвало да кандидатства за позволение и да потвърди, че има нужното за осъществяваната активност качествено съоръжение и дипломиран личен състав, планува планът. " Лицензите " ще се издават от транспортното министерство, а утвърдените сервизи ще се вписват в специфичен указател. За това също ще се събират такси - размерът им ще бъде конкретизиран в допълнение с разпоредба.

Авторите на плана изясняват, че сега автоуслугите са най-нерегулираният бранш и в страната е цялостно със автоработилници, които работят в сянка - не заплащат налози, не обезпечават личния състав си, не издават фактури и касови бележки, не дават гаранция за осъществената корекция.

Проектът планува сервизите да " качват " данните за всяка свършена работа - изчукване, реглаж, боядисване, корекция на мотора и така нататък, в осведомителната система, поддържана от Агенция " Автомобилна администрация ". Ще се поддържа и указател на правоспособните автомайстори - монтьори, тенекеджии, бояджии, стъклари, ключари и така нататък

Идеята е отсега нататък всеки работещ на черно занаятчия да бъде глобяван с 1000 лв.. Ако сервизът е на компания, работеща без уверение, глобата ще е тройно по-висока.

Без санкция, в случай че сменяте гума или свещи пред блока

Появилите се терзания, че ще има санкции, в случай че сами ремонтирате автомобила си в двора и пред блока, са безпочвени. Глобата от 500 лв. е единствено за случаи, когато някой прави услуга против възнаграждение и не издаде документ за това. " Никой няма да ви глобява, в случай че ви се спука гума и самичък си монтирате аварийна, или в случай че си промените свещите или изгоряла крушка на фара в двора или пред блока ", обясниха пред изданието от автомобилната администрация.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР