Всеки e усещал блаженството след интимен контакт, в който кожата

...
Всеки e усещал блаженството след интимен контакт, в който кожата
Коментари Харесай

Тялото страда при хроничен глад за докосване

Всеки e усещал блаженството след съкровен контакт, в който кожата – най-големият орган в човешкото тяло – тържествува след контакт. Науката е потвърдила, че в такива обстановки тялото отделя окситоцин, хормонът на любовта. 
Понякога е нужно единствено едно допиране, с цел да се усетите живи. При мощна тревога хванете ръката на индивида до вас – това незабавно ще ви успокои. Върши работа и просто сърдечно ръкостискане, дружеска прегръдка или едно бързо „ Дай пет! “. Но какво се случва с тялото ни, в случай че сме уединени за седмици, месеци или години? Ако по някаква причина нямаме дълго време обект за прегръщане до себе си? То гладува и страда. Сайтът solancha.com предлага препоръки на психолози за превъзмогване на тактилния апетит.

Ето някои от вредите, които нанася тактилният апетит:

Повишени равнища на стресСамотаАгресивно поведениеСексуална дисфункция заради безпокойствоСтрах от нови връзки и обществени контакти Проблеми с тежестта и външния тип, развиване на зависимостиКомпрометирана имунна системаЛош сънКогато жадуваме за допиране, нарасналият стрес, самотата, депресията и безпокойството, които идват с това, ни държат будни през нощта. Ние се въртим, тъй като се усещаме празни. По-късно може да увеличим риска от хипертония, инфаркт, затлъстяване, диабет и инсулт заради такива неприятни модели на сън.

Телата ни имат невротрансмитери и хормони, виновни за психическото ни благоденствие. Вярвате или не, докосването основава връзки, които задействат тези хормони и невротрансмитери, с цел да покачат имунитета на индивида. Ето за какво лекарите приканват да прегръщате болните, когато ги посещавате в болничното заведение. Помага в лечебния развой.
Проучване, оповестено в Journal of Psychosomatic Research, сочи, че децата, лишени от милувка, са по-склонни да развият булимия или анорексия. Този тактилен апетит продължава и при възрастните самотници. Някои прибягват до преяждане, с цел да компенсират празнотата, дължаща се на отнемане от досег. 

Стратегии за справяне, когато жадувате за допиране:

Поканете другар, който да поживее краткотрайно у вас;Използвайте визуализираща медитация, с цел да освободите хормоните на любовта;Когато си лягате за през нощта, завийте се с по-тежко одеяло или юрган;Ходете постоянно на масажна терапия;Купете си прегръщаща възглавница или плюшена играчка;Използвайте етерични масла и билки за подсилване на имунитета;Вземете си домакински любимец;Редовно се занимавайте с йога, фитнес, физически извършения, дълги разходки. Нищо не може да размени първичната потребност от топло допиране. Ето за какво гладът на кожата може да аргументи самотност, меланхолия, безпокойствие и други психологични проблеми. След това ограничаваме обществените си взаимоотношения и усилваме риска от тежки здравословни проблеми. 
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР