Всеки е свободен да гласува, както намери за добреНяма логика

...
Всеки е свободен да гласува, както намери за добреНяма логика
Коментари Харесай

Слави с първо рамо от ДПС

Всеки е свободен да гласоподава, както откри за добре
Няма логичност кандидатурата на госпожа Митева да не беше подкрепена, съобщи пред Труд зам.-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Ивайло Вълчев

Имаме цели, по които ще се приказва с всички, сподели Христо Иванов за Труд

Слави Трифонов получи първата публична поддръжка от Движение за права и свободи още при първото съвещание на 46-о Народно заседание. Парламентарната група на “Има подобен народ” предложи за поста ръководител на Народното събрание юристката Ива Митева. А Българска социалистическа партия - Кристиан Вигенин. Със 137 гласа “за”, един “против” и 99 “въздържал се” Митева, която беше ръководител и на 45-тия парламент, получи поддръжка от “Има подобен народ”, “Демократична България”, “Изправи се БГ! Ние идваме” и Движение за права и свободи. От ГЕРБ и “БСП за България” и обособени депутати от Движение за права и свободи и Демократична България се въздържаха, а срещу гласоподава единствено Георги Кадиев от Българска социалистическа партия.

“Всеки в пленарна зала е свободен да гласоподава както откри за добре. Винаги сме го казвали”, съобщи пред “Труд” зам.-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Виктория Василева.

Съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов отговори, че не се тормози, че е дал своя вот с Движение за права и свободи, с които дружно са подкрепили избирането на Ива Митева за ръководител на Народното събрание. “Ние имаме цели, по които ще се приказва с всички. Утре ще се гледа нашето предложение за комисия Росенец”, сподели Иванов.

В коридорите обаче незабавно се заприказва за неофициалната, само че този път четворна коалиция сред Има Такъв Народ, Демократична България, ИБгНИ и Движение за права и свободи, която можела да гласоподава и бъдещо държавно управление.

“Изборът на госпожа Ива Митева е логически и е най-хубавото, което това Народно заседание може да получи като ръководител. За мен няма логичност кандидатурата на госпожа Ива Митева да не беше подкрепена”, съобщи пред “Труд” и зам.-председателят на ПГ на Има Такъв Народ Ивайло Вълчев. “Ще изчакаме да получим мандата и по-късно ще действаме по закон, с цел да можем малко по малко да следваме Конституцията”, сподели Вълчев в отговор навъпрос дали от партията му ще предложат министър председател и състав на кабинет или първо ще показват на другите партии стратегия за ръководство.

Преди началото на Народното събрание, президентът Румен Радев на влизане в постройката сподели, че главната задача на 46-о Народно заседание е да сформира постоянно държавно управление. “В момента, в който Народното събрание се конституира, аз ще пускам конституционно избраната процедура за съвещания и за връчване на изследователски мандат”, сподели Радев.

“Имаме доста работа, да се стегнем”, прикани първоначално депутатите Мика Зайкова (ИТН), която още веднъж откри първото пленарно съвещание като най-възрастен депутат.

За заместници на Митева депутатите гласоподаваха Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Виктория Василева (ИТН), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева (ИБгНИ).

Първата работа на депутатите - нов Правилник за работа и комисии за проверки
Връщат бързата писта за законите
Изслушват Стоилов и Рашков

Да бъдат отстранени рестриктивните мерки за бързите законопроекти, които предишният парламент наложи, с цел да се спре практиката за внасяне на планове, писани на коляно. Това е била една от тематиките на първия Председателски съвет, заяви след края му ръководителят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Временната комисия за направа на правилника ще бъде определена на следващия ден и гласуването є е единствена точка в дневния ред.
Атанасова напомни, че в предния парламент бяха изменени периодите за разглеждане на законопроектите сред двете четения, както и условията за мнения от разнообразни неправителствени организации по законопроектите. А това удължавало периодите за приемане на закони. “Оказа се, че към 1 месец е необходим на един законопроект, с цел да стигне до комисия и да има обществено обсъждане”, посочи Атанасова. Няколко краткотрайни парламентарни комисии ще проработят след вторник - за “Росенец”, отново ще се прави проверка на ръководството на ГЕРБ, както и ще се проверява полицейското принуждение по време на митингите от предишното лято и подслушването на политици и протестиращи. В петък депутатите възнамеряват да изслушат служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР