Всеки е срещал проблема с разливането на вода върху компютъра.

...
Всеки е срещал проблема с разливането на вода върху компютъра.
Коментари Харесай

Този компютър върви на вода

Всеки е срещал казуса с разливането на вода върху компютъра. Но какво ще си помислите, в случай че самият компютър е вода? Учени от университета Станфорд са създали тъкмо това – нов вид компютър, който работи с водни капки. Това става с помощта на неповторимите физични свойства на водата, написа Smithsonian.

Разработването на компютъра е лишило съвсем едно десетилетие и с цел да разберете тъкмо какво прави, ще би трябвало да се отърсите от обичайна концепция за компютър. Вместо да служи за сърфиране в интернет и игра на игри, това устройство манипулира физическата материя в доста дребен мащаб.

Една капка вода служи като един обичай. Малките капки се сливат с намагнетени наночастици, а по-късно са привлечени върху чип посредством потреблението на магнитни полета. Присъствието или отсъствието на капки вода служи като единици и нули в компютърния код. Всичко е синхронизирано с часовник, който указва по кое време да се местят капките, без да се получават неточности. Досега учените са показали, че устройството може да се употребява за всичко, което прави компютърът компютър – да вземем за пример логичен детайли или противоположна връзка.

Магнитните полета, които управляват капките, могат да вършат това с милиони капки по едно и също време и по тази причина изобретението ще има доста разнообразни приложения. Следващата цел е устройството да бъде направено задоволително малко, с цел да може да прави повече интервенции по-бързо.

Какъв е смисълът от задвижвани от вода компютри? „ Всичко е в капките “, споделя Ману Пракаш, водач на плана. В бъдеще такива компютри могат да бъдат употребявани за мини лаборатории – просто сливате водата с химикалите и тестванията се организират сами, непрекъснато и вярно.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР