Всеки е чувал за Седемте чудеса на света. Кои са

...
Всеки е чувал за Седемте чудеса на света. Кои са
Коментари Харесай

Знаете ли ги? Кои са новите седем чудеса на света

Всеки е чувал за Седемте чудеса на света. Кои са те? Можете ли да ги изброите? Ако отговорът ви е - Великата пирамида в Гиза, Висящите градини на Вавилон, Родоският исполин, Александрийскиат фар, Мавзолеят в Халикарнас, Храмът на Артемида в Ефес и Статуята на Зевс Олимпийски, грешите.

Всъщност, частично сте прави, само че не изцяло. Това са Седемте чудеса на античния свят.

През 2007 година над 100 млн. души от целия свят дават гласа си за Новите седем чудеса на света, а финалният лист е показан на 7 юли 2007 в Лисабон, Португалия на Ещадио да Луж, стадиона на Бенфика.

Така че в случай че към момента смятате че Седемте чудеса са изброените горе, би трябвало да опресните листата, който е към този момент на 10 години. Ето го и него:

1. Колизеума, Рим, Италия

Въпреки че Колизеумът е много по-нов от античните чудеса на света, той е най-големият и най-великолепният от амфитеатрите в Древен Рим. Строен е в продължение на 10 години и е приключен през 80 година
 Колизеума, Рим, Италия Колизеума, Рим, ИталияИзточник: Thinkstock
Използван е за гладиаторски борби, както и за други зрелища, като фалшификати на морски борби, лов на животни, изтезания, възстановки на борби и драми с митологични сюжети.

2. Мачу Пикчу, Куско, Перу

Селището е наричано още „ изгубеният град на инките “. Създадено е като заветен планински дом на великия властник на инките Пачакути, столетие преди завладяването му от Испанската империя – към 1440 година
 Мачу Пикчу, Куско, Перу Мачу Пикчу, Куско, ПеруИзточник: Thinkstock
Функционира до 1532 година, когато испанците атакуват империята на инките. Тогава всички негови поданици тайнствено изчезват.

3. Град Петра, Йордания

Петра е античен град в днешна Йордания, столица на набатейците. В продължение на стотици години розовочервеникавият град Петра се явява значима точка от античните търговски направления.
 Петра, Йордания Петра, ЙорданияИзточник: Thinkstock
Той е обкръжен от високи планини и е наличен през тясно дефиле, а забележителните му, изсечени в скалите здания, са непокътнати непокътнати.

4. Тадж Махал, Агра, Индия



Мавзолеят в Агра, Индия, е издигнат от императора Шах Джахан в чест на обичаната му жена Мумтаз Махал, която умира по време на военна акция през 1631 година Той взема решение да я увековечи, като ѝ построява на неповторима мраморна гробница.
Строителството на мавзолея стартира през 1633 година И свършва през 1650 година Работата продължава 17 години, а в градежа са ангажирани 20 хиляди души – архитекти и майстори от цяла Индия и Турция.

5. Статуята на Христос, Рио де Жанейро, Бразилия



Това е най-младото от Новите седем чудеса на света. Статуята е приключена през 1931 година Тя съставлява Христос с разперени ръце, който гледа към Рио де Жанейро.
Висока е 38 м и е построена от стоманобетон и е облицована с несмлян талк, резистентен на въздействието на климата. Намира се на високия 710 м рид Корковаду в предградията на града.
Допълнителната височина на хълма трансформира този актуален исполин в емблематична забележителност на града и ѝ печели място измежду Новите седем чудеса на света.

6. Великата китайска стена, Северен Китай



Великата китайска стена е отбранително оборудване в Северен Китай, издигнато през 3 век пр.Хр. Прекосява страната от границата с Корея – при заставата Шанхайгуан, до пустинята Гоби – при заставата Дзяюгуан, и се оприличава постоянно на дълъг змей.
Тя е 1000 пъти по-дълга от всеки различен монумент на Земята и е едно от най-древните и добре непокътнати творения на човешкия дух, знак на китайската нация.

7. Чичен Ица, Юкатан, Мексико



Чичѐн Ица̀ е археологически обект, античен град - политически, културен и набожен център, преписван на цивилизацията на маите преди идването на Христофор Колумб и намиращ се в северната част на полуостров Юкатан, Мексико.
Най-вероятно градът е учреден през VIII-IX век. През X век е високомерен от толтеките, а век по-късно става столица на толтекската страна. През 1178 година е победен от обединените войски на трите града-държави Маяпан, Ушмал и Ицмал, ръководени от Хунак Кел. По време на испанските завоевания в средата на XVI век е трансфорат в отломки.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР