Всеки е чувал, че закуската е едно от най-важните хранения

...
Всеки е чувал, че закуската е едно от най-важните хранения
Коментари Харесай

Какво се случва с тялото, когато пропуснете закуската: 6 опасни последици

Всеки е чувал, че закуската е едно от най-важните хранения за деня. Именно закуската започва метаболизма, зарежда ни с сила и ни дава сили за работа и придвижване.

Някои диетолози предлагат да се закусва в границите на един час след пробуждане, други - съгласно възприятието на апетит, само че съвсем всички са съгласни, че утринното хранене е належащо, а пропускането му може да има редица нежелани последствия за здравето. Eating Well пише за това.

Изчерпване на енергийните ресурси

„ Вашата кръвна захар пада, когато се разсъните и в случай че останете в това положение за дълъг интервал от време, може да се почувствате изтощени “, споделя диетологът Марси Уаске. Най-просто казано, работата на нашия мозък зависи от глюкозата, съгласно книгата „ Последни разработки в приложната микробиология и биохимия “, публикувана през 2021 г. Откъде идва глюкозата? На първо място от въглехидратите. Закуската ви би трябвало да съдържа ресурс от въглехидрати, с цел да поддържате здравословни равнища на кръвната захар, с цел да ви даде силата, фокуса и умствения потенциал, от които се нуждаете през целия ден.



Снимка: Freepik

Хормонален дисбаланс

Според Ендокринното общество твърде дългото възпиране от храна може да намали кръвната захар и да измести хормоните от курса. Всичко стартира с кортизола, хормона на напрежението. „ Кортизолът доста въздейства на настроението ви, реакцията на стрес и метода, по който реагирате на ежедневните задания и обстановки. Обикновено равнищата на кортизол са по-високи, когато се разсъните и понижават през целия ден. Яденето на закуска заран може да помогне за справяне със напрежението, като ви даде умствена такса за по-нататъшна работа ", споделя сертифициран доктор по фамилна медицина Лаура Пърди.

С течение на времето хормоналният дисбаланс също може да повлияе на репродуктивното здраве и менструацията, според диетологът Клеър Рифкин. „ Можете да поддържате и стабилизирате тези хормонални равнища с постоянно и питателно утринно хранене “, споделя Рифкин.

Лошо въодушевление и нараснала тревога

Естествено, в случай че хормоните ви не работят, може да се почувствате изключително и да сте склонни към промени в настроението.

Проучване от 2020 година на 21 972 студенти с диабет, метаболитен синдром и затлъстяване откри, че постоянното и нередовно пропускане на закуска е обвързвано с по-ниски равнища на благополучие, меланхолия и посттравматично стресово разстройство.

„ Постоянно високите равнища на кортизол се свързват с тревога и меланхолия ", споделя Рифкин. А закуската е ранна опция да се погрижите за мозъка и психологичното си здраве. „ Липсата на поддържащи мозъка хранителни субстанции като омега-3 мастни киселини 3 и витамини от група В са свързани с разстройства на настроението и храните за закуска могат да ги запълнят. Хранителната закуска е освен това от гориво, тя е най-важният съставен елемент за поддържане на умствено и прочувствено благоденствие “, споделя Рифкин.



Снимка: GettyImages

Силно предпочитание за сладко

Въпреки че пропускането на закуска се случва заран, това може да има дълготраен резултат през останалата част от деня. „ Много хора, които пропущат закуската, изпитват по-силен апетит за храна по-късно денем, защото телата им се пробват да изпълнят питателните субстанции, които им липсват “, споделя Мелиса Митри.

Тялото ви може да търси бързи източници на сила – чипсове или сладкиши, които могат да издигнат настроението ви, само че единствено за малко, след което още веднъж ще почувствате мощен апетит. Всеки има апетит за храна, само че пропускането на хранения може да ви сложи в обезверена позиция, в която сте толкоз гладни, че безусловно ще ядете всичко поред.

Вредно за сърцето

Пропускането на хранене може да бъде рисково в дълготраен проект, даже да повреди сърцето ви и доста проучвания поддържат това. Мета-анализ от 2019 година, оповестен в American Journal of Cardiology, установи, че пропускането на закуска е обвързвано с нараснал риск от сърдечно-съдови болести. Това може да се дължи на метаболитните резултати от пропускането на закуската върху равнищата на кръвната захар, преяждането в края на деня и връзката сред пропускането на закуската и други нездравословни привички, които могат да допринесат за сърдечно-съдови болести.

" Проучването на Американската кардиологична асоциация включва доста изследвания, разглеждащи пропускането на закуската и резултатите й върху здравето на сърцето и други положения. Тези, които закусват и ядат постоянно, имат по-здрав сърдечен профил от тези, които не го вършат. Най-важното нещо е видът храните, които ядете, приемане на качествени хранителни субстанции и поддържане на здравословен метод на живот “, споделя здравната сестра Маги Бергхоф.



Снимка: Freepik

Забавяне на метаболизма

Някои хора постоянно пропущат закуската с вярата да отслабнат, само че вместо това този табиет може да попречи на загубата на тегло, като повлияе на здравословния метаболизъм. „ Без закуска тялото търси другаде сила, черпейки запасите си от мазнини и мускулна тъкан. Това изисква сила! В резултат на това други процеси се забавят, с цел да пестят сила и да й разрешат да бъде ориентирана към оцеляване. В резултат на това метаболизмът се забавя надолу, с цел да се подсигурява тази сила, намаление на енергийните равнища и запазване на всички запаси в мастната тъкан за по-късна приложимост “, споделя функционалният диетолог Стефани Дарби.

Превод: GlasNews.bg
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР