Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти

...
Всеки доставчик на топлинни услуги трябва да уведоми своите клиенти
Коментари Харесай

Топлофикациите ще ни пращат индивидуални писма с данни колко пари имат да ни връщат


„ Всеки снабдител на топлинни услуги би трябвало да уведоми своите клиенти с какъв брой е надвзел заради обстоятелството, че цената на газа е била по-висока. „ Топлофикация-София " би трябвало да получи 45 млн. лева и да ги върне на клиентите си ". Това съобщи в ефира на Нова телевизия ръководителят на Комисията по енергетика в Народното събрание Валентин Николов. 

Той добави, че засичане на парното се прави един път в година заради обстоятелството, че измервателните уреди се намират в дома ни, а не отвън него. „ Имате вирус, не сте у дома и „ сметките отиват на кино ". Засичането се прави, когато е спрял топлинният сезон ”, разясни той. 

„ Миналата година изчисленията се направиха на тримесечна база поради контракта с „ Газпром ”. Тогава дериватите бяха единствените в сметката на газа, а той се сменяше на всеки три месеца. Много по-лесно можеше да изчислиш каква ще е цената му в отоплителния сезон и надлежно на парното. Дойде моментът, когато цената на газа към този момент е контрактувана и е паднала с 40%. Г-н Иван Иванов реши, че ще направи сметка на парното за месец май, с цел да покаже каква ще е цената му при ниска цена на газа. И когато към този момент КЕВР направи новата цена за целия отоплителен сезон, внезапно се получиха 22% по отношение на месец май. Ако съпоставим обаче на годишна база, цената на парното пада с 15 на 100. Ако сте платили 1000 лева за един отоплителен сезон, в този момент ще платите 850 лева ", изясни Николов.

„ Цената на газа все още е 22 лева Не можем обаче да бъдем сигурни какъв брой ще бъде тя през целия отоплителен сезон. Помолих топлофикациите да направят калкулатор на уеб страницата им, с който всеки консуматор да може да пресметна данните си ”, заключи Николов.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР