Всеки дипломат знае онзи стар виц, че жената е като

...
Всеки дипломат знае онзи стар виц, че жената е като
Коментари Харесай

Вълшебният стрелец Борисов; „разтворете бузите“ и зайчето Жан-Клод 


Всеки посланик знае оня остарял анекдот, че дамата е като крепостта. Можеш да я превземеш с взлом, след дълга блокада или с сполучливи договаряния. През последните дни Борисов демонстрира, че е научил значими уроци. Знам, че сходно похвалване от моя страна звучи неубедително, поради острите ми рецензии по негов адрес, само че имам причини. Освен това самият Борисов знае, че съм му споделил каквото мисля непосредствено. Това му харесваше досега, в който станах сериозен. Или неуместен. Но това не е значимо.

Едно не може да му се отхвърли на Борисов – съчетал е ловкост с лукавство. Демонстрира умеенето си още в първите дни на европредседателството.

***

Протести на служителите на реда и изнервящ властта билборд. Борисов реши казуса както умел готвач чисти скумрия с едно придвижване на ножа. Свалиха билборда с надписа, че българските служители на реда получават 340 евро заплата, а министър председателят предложения (някои употребяват привика) водачите на полицейските синдикати – броят им е към седем(?!) – да си поговорят. Поговориха си – най-вече той – извади от ръкава едни 100 милиона на данъкоплатците и ги пусна по живо по крепко да умуват дали ще продължат митингите. Няма да ги продължат, взеха решение те. Един служител на реда разяснява случилото се по този начин: Борисов изкомандва „ Разтвори бузите “, нашите се наведоха, изпълни им задниците с пари за леко повдигане на заплатите и всичко утихна.

Утихна, да. И това за бузите е правилно (командата е от медицинския боеприпас при приемане на претенденти за работа в полицията и армията) – основава известно стеснение, само че е наложително при плегледа. Така падна първият заек.

***

Жан-Клод Юнкер, ръководителят на Европейската комисия, хвърли бомба още първия ден след откриването на председателството. България не е единствената корумпирана страна, има и други. Освен това виждаме триумфите в битката с корупцията тук. Това сподели Юнкер без грам терзание, в случай че щете вярвайте. Къде той вижда резултатите – не е ясно. Аз най-малко не съм чувал за такива. Но кой ме пита мен. С изявлението си Юнкер даде коз на ръководещите и Борисов да хокат такива като мен, статистиките на Евростат и НПО-тата, както и на двайсетина от най-големите медии в Европа и света. Втори заек на кръста на Бойко.

***

Ловните подвизи в гората на европредседателството не престават. В наличието на Жан-Клод Юнкер и премиера Бойко Борисов беше подписан заем в размер на 100 млн. евро. Средствата са от Европейския фонд за стратегически вложения (ЕФСИ) и отиват при братя Домусчиеви и тяхната „Хювефарма“. Братята ще строят два завода за ветеринарни артикули. Очакваната инвестиция е към 222 млн. евро. Заводите ще са в Пещера и Разград. Така приятелят на Борисов Домусчиев прибра едни 100 млн. а Борисов си обезпечи най-малко 40 000 гласа от почитатели на „ Лудогорец “ и чиновници на Домуса, както галено го назовават негови сътрудници. Дали Борисов, Юнкер, министър Горанов и още някой като тях ще получат и други неща около тази инвестиция е въпрос на персоналното въображение на всеки… Трети заек с еййй такива уши…

***

Еко митингите за избавяне на Пирин не можаха да заглушат контрапротеста за отбрана поминъка и туризма в региона на Банско. Борисов остави най-активните лица на екозащитниците да приказват колкото желаят по малките екрани и те приказваха без да усетят клопката. И изгубиха, тъй като не са безапелационни и достоверни. То е като Цветан Цветанов да те увещава че би трябвало да залягаш над граматиката, с цел да се научиш да приказваш като него… Айде четвърти Заю Баю на бойковия колан.

***

Юнкер поддържа и газовия хъб „ Балкан “, с който Борисов извънредно се гордее. Моментът е бил селекциониран и ето, че получи обществена поддръжка от самия връх на Брюксел. Дали, когато са уединено Борисов не го назовава просто Жан? Или още по-интимно – отново опираме до въображението. Пети заек…

***

На 5 май 2017 в Женева Жан-Клод Юнкер взе участие в заседание на Европейски Съюз за Кипър. Докато излиза на сцената се блъска няколко пъти в столове, масата или в някой от уредниците. Според английския вестник „ Сън “ Юнкер е бил подпийнал повечко. На 11 януари 2018 в Народния спектакъл в София Юнкер имаше сходна сценка. Наложи се Туск и Таяни да му оказват помощ. Но надали е пил преди този момент с Бойко, щото нашият не яде сланина и суджуци и не пие поради високо кръвно.

***

С един патрон – пет заека. Това Борисов реализира единствено през първия ден на председателството. Какво ще даде ловът му до края – единствено Господ и Алена могат да кажат. Ако изискат, де.

***

Можем да прибавим към успешия отстрел и Желязната черква „ Св. Стефан “ в Истанбул. Говори се, че поради нея ще дадем да се строи втора джамия в София. Очевидно в тази сделка влиза и безмълвие по свадите с контрабандните цигари на „ Булгартабак “ в Турция, с облагата от която се купуват оръжия и гърмежи, които убиват турски бойци. Но пък ние връщаме на Анкара гюленисти. Въобще нещата са доста оплетени и много неприятно миришат. Изглежда клякането на Борисов е много дейно, тъй като Пеевски продължава гладко и с поддръжката на страната да завладява социална поръчка след социална поръчка, да купува парцели и здания, да развива нови бизнеси, да завладява бизнесите на други и прочие

***

Движение за права и свободи разгласи, че Българска социалистическа партия ги подхлъзнала за вота на съмнение по тематиката корупция. Подхлъзнали тях, професионалните мазачи на ски… Просто са се договорили с ГЕРБ, а и тъкмо Данчо Ментата и Пеевски да приказват против корупцията е доста самоуверено начинание. Не обичам пишки и не взимам пари за свирки, провикнала се Захия Дехар посред Елисейските полета. Полицаите от „ Нравствения “ и повярвали…

***

Голям ловджия е Борисов. Вече бие върховете на бай Пенчо Кубадински, само че на политико-бизнес-мафиотските полета. Увисналите зайци на кръста му са толкоз скъпи титли, че към някои банкови сметки в Лихтенщайн, Дубай, Саудитска Арабия и другаде ще полетят топли-топли пачки.

***

Винаги обаче има едно „ само че “. То се появява, когато стане дума за закона. Започне ли доста да ти харесва (властта) – значи падаш, учи Макиавели.

***

Лошата вест е, че в триумвирата „ Борисов, Цацаров, Пеевски “ протича ток 2700 волта – колкото в дяволското откритие на Томас Едисон. Параноята в такива случаи нашепва дрезгаво, че може да седнеш на гадния стол. През идващите месеци ще забележим забавни и страшни развръзки. Пеевски се усеща предаден, тъй като Цацаров си е обезпечил бягство в Конституционния съд, а Борисов по този начин не бе упоменат в следствието по закона „ Магнитски “ в Съединени американски щати. Дали е предал другарчетата или е заречен нещо значимо и мечтано за Вашингтон – отговорът тъне в мъгла. Напрежението извира от всяка дума на пеевското антрефиле против олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев, оповестено оня ден в прасешките медии. Това е май третото писмо на депутата от Движение за права и свободи от 2014 година насам. Хм. Двама изтъкнати психиатри, които проучиха написаното от Пеевски, бяха единомислещи: пулсира голямо напрежение. Не го е писал той, само че го е поръчал и одобрил, по тази причина проличава. Човекът е на ръба. Дали Борисов ще окачи глиган като трофей до зайците? Може да се допусна.

Дали Цацаров не готви изненади на своите сътрудници? Бъдете сигурни.

Дали Борисов не е заредил огромната пушка за едри хищници? И още по какъв начин.

***

Понякога става по този начин: първо удрят някой на трета линия – данъчният инпектор. След това пада човек от по-горното равнище – Петър Христов, предприемачът на ГЕРБ за Великотърновско и освен. Накрая идва ред на мечката-гризли, слона-водач, главатаря на шайката…

***

Епитафия: Беше добър стрелец, само че не гледаше къде стъпва и се спъна в пушката…

Екзистенциален въпрос: Защо Жан-Клод не разяснява 8-те натрупа за 8 дни, които към този момент са 9, митингите, убийствата на данъчен и непосредствен на ГЕРБ предприемач, бедността в България, фалирането на КТБ, свободата на словото, най-ниските заплати, високата смъртност, неработещата правосъдна система, диктатурата на прокуратурата, мафията и прочие проблеми?

Отговор на Академията на науките на Свазиленд: Когато на паяк му откъснат осемте крайници, той стопира да върви. Гръмнатото или добре упоено зайче не вижда и не чува. Намазана филия – уста запушва, – сентенция на племето свази и неписан закон на групата банту.

Огнян Стефанов

frognews.bg
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР