Всеки десети работещ в Русенско получава и заплата, и пенсия,

...
Всеки десети работещ в Русенско получава и заплата, и пенсия,
Коментари Харесай

В Русе всеки десети взема и заплата, и пенсия

Всеки десети работещ в Русенско получава и заплата, и пенсия, излиза наяве от данните на Националния застрахователен институт.

Оказва се, че от 63,7 хиляди наети по трудов контракт плюс още няколко хиляди самонаети в региона, най-малко 6358 са работещи пенсионери. Толкова са служебно преизчислените пенсии на работещите пенсионери, направено изключително като част от ограниченията за превъзмогване на икономическите последици от пандемията с Ковид-19. И това е минимумът, защото в посочения брой не се включват хората, които по тяхна самодейност са подавали заявки за преизчисляване на пенсиите им през 2019-а и до 13 март, когато бе въведено изключителното състояние. Това написа Петър Гецов за вестник " Утро ".

Средно с 8,83 лева на месец са увеличени пенсиите за застрахователен стаж и възраст на 4211 работещи в Русенско. 2130 са тези с пенсии за неработоспособност заради общо заболяване и за тях повишаването е с 8,86 лева на месец. Работят и 17 пенсионирани поради трудова акцидент и професионална болест. Те ще вземат приблизително 6,50 лв. повече на месец.

Сериозният брой работещи пенсионери не е неочакван, защото към момента хората в много специалности /най-вече служители на реда, военни/ се пенсионират във възраст, в която са с огромен професионален и физически потенциал. А и на фона на многото информации за подправени инвалидни пенсии, надуващи броя на ранно пенсиониращите се. Към края на септември 2031 от пенсионерите в Русенско са на възраст до 44 година, а още 2600 - сред 45 и 54 година Още 10 хиляди са в сред 55 и 64 година, което отново си е трудоспособната възраст. И огромна част от тях могат и имат предпочитание да работят.

Всъщност броят на пенсионерите в Русенско /66 хил./, е по-голям от броят на наетите по трудов контракт /63,7 хил./. Дори в случай че към работещите прибавим 9-10 хиляди самонаети и самоосигуряващи се, без трудещите се пенсионери всеки един ангажиран трябваше да устоя един пенсионер. Както „ Утро “ писа, последните прогнози на Национален статистически институт гласят, че броят на работещи и пенсионери ще се изравни след 20 години. Ако съдим по обстановката в Русе обаче, това може да се случи доста по-рано.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР