Всеки десети човек, който се обръща към ортопед, идва с

...
Всеки десети човек, който се обръща към ортопед, идва с
Коментари Харесай

Най-добрите рецепти за болки и шипове в петите

Всеки десети човек, който се обръща към ортопед, идва с недоволства за мощна болежка в петата. През годините броят на пациентите се усилва. А след 75 години заболяването завладява към този момент 85% от хората.

“Пирон в петата ” точно с това чувство множеството пациенти съпоставят главния признак на казуса. И това не е единствено метафора. В края на краищата, мощната болежка се предизвиква от остеофит - изострен тумор, който притиска меките тъкани.

Размерът няма значение

Шипът може да нарасне на дължина до 1,5 см. Лесно може да се напипа, като притиснете с пръст мъчителното място върху петата. Но силата на болката не зависи от размера на остеофита, а от мястото, на което се намира. Колкото по-близо до него са нервните окончания, толкоз повече проблеми основава. Важно е и от какъв брой време е шипът. И в случай че първоначално болките, които нормално пораждат при придвижване, отзвучават откакто се поразтъпче човек, след това болката единствено се усилва. И най-после, петата стартира да боли даже в цялостен покой.

И въпреки всичко, костното повишаване не е причина за появяването на шипа, а по-скоро - разследване. Първо се възпалява фасцията - съединителната тъкан на стъпалото (поради това болестта се назовава плантарен фасциит). И едвам по-късно във възпалената част на стъпалото калциевите соли образуват остеофит.

Опасни моменти

Болестта се предизвика от:

• Плоскостъпие. Причинява се от неравномерното натоварване на стъпалото, заради което страдат и сухожилията.

• Възраст. С годините възобновяване на тъканите и кръвоснабдяването на крайниците се утежнява.

• Наднормено тегло, интензивно натоварване и контузия на стъпалата. В рисковата зона са представителите на “стоящите ” специалности - учители, фризьори, хирурзи и хора, заети с тежък физически труд. Също по този начин и бегачи, скачачи, футболисти.

• Неправилно хранене. Любовта към солени, сладки, пикантни и мазни храни, непълен банкет на течности, плодове и зеленчуци, води до струпване на соли в тъканите и провокира калцификация.

• Хронични болести, които нарушават инервацията и кръвоснабдяването на краката (захарен диабет, подагра, артрит, бурсит, тромбофлебит). Също по този начин систематични болести на съединителната тъкан (ревматоиден артрит), заболявания на ставите и гръбначния дирек.

Спорт и хранене

Тъй като костните израстъци се образуват от соли на пикочната киселина, значимо е своевременното нормализиране на киселинно-алкалния баланс. За тази цел ще ви оказват помощ:

• отвод от пушене и алкохол (дори от бира);

• ограничение приема на мазни и пикантни сосове и подправки;

• ограничение на рибата, месото, брашното и сладкишите, мощен чай и кафе;

• увеличение потреблението на зеленчуци, плодове и пълномаслени, а не обезмаслени млечни продукти;

• банкет на повече течности. Особено потребни са алкалните минерални води, отвари и тинктури от шипки и коприва.

И, несъмнено, би трябвало да се прави лечебна физкултура.

Операцията може да се избегне

За диагностициране на казуса би трябвало да се направи рентген на проблематичното място, общи проучвания на кръв и урина. В някои случаи експертът може да предпише и нуклеарно магнитен резонанс на стъпалото, защото болката в петата от време на време е симптом и на по-сериозни болести (например ревматоиден артрит или туберкулоза на костите).

Има доста благоприятни условия за лекуване, само че най-подходящият за всеки пациент може да дефинира единствено ортопед-хирург.

По време на лекуването е належащо да почивате повече и да намалите продължителността на ходенето, по-малко време да стоите в изправено състояние, а най-добре ще е да съблюдавате цялостен покой.

За справяне с болката, с изключение на препаратите за вътрешен банкет, се употребяват и местни противовъзпалителни кремове и мехлеми, а при по-силна и непоносима болежка се предлагат инжекции с кортикостероиди и лекарствена обсада.

В този интервал подкрепят възобновяване и специфичните ортопедични стелки и протези, които понижават натиска върху стъпалото. Важно е да изберете комфортни и верни обувки. Добри резултати дава и физиотерапията.

Например, електрофореза и магнитотерапия, както и лекуване с ударно-вълнова терапия. Напоследък се употребяват сполучливо инжекции с ботулинов токсин.

Хирургичното лекуване (отстраняване на костния израстък) се предписва единствено в случай че консервативното лекуване е неефективно, само че не по-рано от шест месеца след използването на такова лекуване. Костните израстъци също може да бъдат отстранени и с лазер.

Успешна е и лечението посредством рентгеново облъчване на мястото, което отстранява възпалението, а с него и болката. Но в 90% от случаите, изключително в случай че казусът не е бил безстопанствен, е допустимо да се оправи човек и без интервенция.
Народната медицина предлага:
1. Настържете на ситно ренде парче с най-тъмен на цвят домакински сапун и го разтопете на водна баня. Поставете сместа върху бинт. Покрийте от горната страна с полиетилен и фиксирайте с превръзка. Завийте най-отгоре с вълнен шал. Правете процедурата всеки ден, до момента в който не получите облекчение.

2. Загрейте във фурната половин чаша едра морска сол, написа zdrave.to. Сложете я в платнена торбичка или памучен чорап и я наложете върху петата, до момента в който солта се охлади.

3. След като си запарите краката в леген с гореща вода, сложете върху болното място лапа от глина (или от мед и сол). Можете да вършиме компреси и с животинска жлъчка. Правете компресите всеки ден, 20 минути, до усъвършенстване.

4. Преди лягане прикрепете към петата следния компрес: една супена лъжица мед, една чаена лъжичка едра морска сол и 5 мл йод. Намокрете памука в получената примес и го прикрепете към петата с бинт, като завиете мястото от горната страна с найлонова торбичка. Достатъчни са 5 процедури, с цел да почувствате облекчение.

5. Ако няма усъвършенстване в границите на един месец, консултирайте се със експерт.
Ето някои извършения
1. Застанете до стената, поставете болния крайник зад здравия и опирайки се с ръце на стената, приклякайте, до момента в който не усетите напрежение в мускулите на крайници. Не отлепяйте петите от пода.

2. Сложете на пода два огромни книги. Стъпете върху книгите по този начин, че петите да висят на открито. Поклащайте се нагоре и надолу.

3. Събирайте с пръстите на краката разпръснатите по пода дребни предмети.

4. Търкаляйте бутилка по пода с крайници. Ако напълнете бутилката с вода от хладилника, ще постигнете и обезболяващ резултат от упражнението.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР