Всеки ден светът ни изумява с чудесата, които побира в

...
Всеки ден светът ни изумява с чудесата, които побира в
Коментари Харесай

6 града, в които навсякъде се натъквате на изкуство

Всеки ден светът ни изумява с чудесата, които побира в себе си. Дали те са дело на природата, или пък са резултат на човешкия талант - няма значение. Защото постоянно може да бъдем впечатлени, постоянно може открием нещо ново, даже и в видимо познатото.

Чудесата на изкуството са дело на индивида. И, напълно естествено, битуват най-често в естествената му среда - градовете. Ето и шест от тях, пръснати из света, само че събрали изключителни създатели и техния взор към живота.

Флоренция, Италия

Флоренция побра в себе си хиляди ренесансови съкровища, по тази причина и самичък по себе си градът е произведение на изкуството. С архитектурни монументи, проектирани и издигнати от велики създатели като Брунелески и Микеланджело - креативната същина на града се усеща даже когато човек просто се разхождат из улиците му.

Разбира се, същинският фен на изкуството ще се насочи към емблематичната изложба " Уфици ", където ще види една от най-големите арт сбирки от епохата на Ренесанса. Тук са изложени статуи и картини на Джото и Симоне Мартини, наред с останалите създатели от ренесансовия интервал.

Задължителна спирка е и дворецът Пити, където се обитават няколко емблематични галерии и музеи измежду които Галерия Паладина, Сребърния музей и Музея на модерното изкуство. Няма по какъв начин да бъде пропусната и фреската на Джорджо Вазари - " Страшният съд ", в катедралата Санта Мария дел Фиоре.

Богота, Колумбия

Освен с архитектурата и географското си разположение (с надморска височина от цели 2625 метра), Богота притегля и с артистичното минало. Много художници-модернисти стартират да творят още през ХХ век в града - като Дорис Салседо и Педро Руис, които обаче по политически аргументи, са ограничавани и даже държани в загадка.

Днес нещата са разнообразни - пътищата и постройките са " оживени " с политически стимулирано улично изкуство, наред с музеите и галерии, които свободно показват творчеството на локални и интернационалните художници.

Сред най-любопитните са музеят MAMBO (Музей на модерното изкуство в Богота), отдаден на създателите от ХХ век, както и Музея Ботеро в Ла Канделария, на който колумбийският художник Фернандо Ботеро подарява повече от 200 творби - както свои, по този начин и на огромни имена като Пикасо и Моне.

Малага, Испания

Факт е, че най-голямата сбирка от картини на Пабло Пикасо може да бъде забелязана в (пренаселената) Барселона. Но същинските почитатели на творчеството му ще се насочат на юг, към Малага, където е родното място на художника и където се простират красивите, слънчеви плажни линии на Коста дел Сол, написа msn.com.

Дом на повече от 35 музея, пристанищният град става все по-популярен в последните години със своята културна история. Музеят на Пикасо отвори порти в Малага през 2003 година и показва над 200 произведения на художника.

Но тук не трябва да се пропуща и Музея на Кармен Тисен, в който са събрани доста от творбите на испанските художници от ХIХ век.

Санта Фе, Ню Мексико, Съединени американски щати

Санта Фе е един от най-старите градове в Съединените щати, безпределно ентусиазъм за художниците из целия свят. Заслугата за това се приписва на особената светлина, присъща за разположения в пустинята град. А тук в действителност има за всекиго по нещо. Добро начало е Canyon Road, по протежението на който са ситуирани над 100 галерии.

Интерес съставлява и Музеят на индианските изкуства и просвета, а за феновете на по-нестандартните преживявания - " Къщата на безконечното завръщане ", която предлага забавни арт съоръжения - като хладилници и перални, водещи в друго измерение, или пък дървета, които светят в тъмното.

А феновете на актуалното изкуство могат да отдадат респект на известната художничка на американския модернизъм Джорджия О`Кийф в музей, отдаден на нейния живот и творчество.

Сеул, Южна Корея

Историческата столица на Южна Корея умерено може да се причисли към международното модерно изкуство, с помощта на своя Музей на изкуствата. В него феновете могат да се насладят както на непрекъснатите експозиции на локални художници като известната Чун Кюнг Джа, по този начин и на краткотрайни изложения на създатели от целия свят.

Бързият напредък на корейската художествена просвета е отразен и в редица нови планове в града през последните години. Малки галерии се появяват на всички места, а сходният на галактически транспортен съд площад " Dongdaemoon Design " е издигнат с концепцията за сборен креативен и културен център. През септември, 2022 година кварталът " Гангман " ще бъде хазаин на интернационалния арт фестивал за модерно изкуство " Frieze Art Fair ".

Кейптаун, Южна Африка

Кейптаун е домът на най-голямата изложба за модерно изкуство в Африка. Музеят Зеиц отворя порти през 2017 година

Сред експонатите му са творби на южноафриканските художници Ати-Патра Руга и Мери Сибанде, наред с доста други значими и авторитетни създатели от континента.

Освен Зеиц, си коства да посетим и места като региона Уудсток, арт-квартал, посипан с галерии, фрески и хипстърски кафенета, ситуирани към оцветеното в пастелно розово кметство.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР