Всеки ден могат да ги видят над 5000 туристи от

...
Всеки ден могат да ги видят над 5000 туристи от
Коментари Харесай

Български паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО в Кападокия

Всеки ден могат да ги видят над 5000 туристи от целия свят

Земя на красивите коне ” - това значи в превод от персийски Кападокия. Уникалното място с причудливи скални формирания, образувани през хилядолетията от въздействията на бушували вулкани, ветрове и атмосферни условия, тези дни е територия на знакова българска галерия. Тя показва български обекти - монументи на културата под закрилата на ЮНЕСКО.

Самата Кападокия е център на ранното християнство, родното място на св. Георги Победоносец и самобитен музей навън под егидата на ЮНЕСКО. Именно това е гостоприемният фон за

Рилския манастир,уникалните фрески на Боянската черква,Казанлъшката гробница, Тракийската гробница в Свещари, Скалните църкви в с. Иваново, известни като “Българската Кападокия ”. Всички те са показани под формата на 16 голямоформатни фотографии, дело на един от известните български фотографи - Александър Нишков.

“Решението да покажем тази галерия в Кападокия е натоварено с доста знаци. Мирното общуване на религиите, обменът сред културите, толерантността към разликите и взаимното почитание към традициите са базови всемирен полезности, които България и Турция споделят. Тази експозиция демонстрира съществуването на чудесно съдействие в региона на културата сред двете страни ”, съобщи българският дипломат в Анкара Надежда Нейнски, по чиято самодейност се провежда изложбата.

На откриването на изложбата бе и зам.-министърът на културата Амелия Гешева. “В днешния забързан свят всички имаме потребност от това да знаем от кое място идваме, каква е нашата еднаквост. Ето за какво опазването на културното завещание е освен взор върху историята, само че и взор към бъдещето. Убедена съм, че в Европейската година на културното завещание тази галерия дава опция на посетителите да научат повече за България ”, съобщи зам.-министърът.

От българското посолство в Анкара са уверени, че сходни начинания засилват освен културните, само че и туристическите и икономическите връзки сред двете страни и са в основата на положителните дипломатически и политически взаимоотношения сред България и Турция.

“Всеки ден в Кападокия идват над 5000 туристи от целия свят. Надяваме се, че ще предизвикваме техния интерес към България като европейска туристическа дестинация с редки мостри на тракийското и средновековното християнско изкуство ”, отбелязва още дипломат Нейнски.

Инициативата е част

от серия прояви на

българското

посолство

в Централен Анадол, които доразвиват съдействието с администрациите в региона и поддържат непосреден контакт с българската общественост там, с локалните културни сдружения, жителите и гостите на Турция.

Изложбата “Паметници на културата под закрилата на ЮНЕСКО ” е осъществена в съдействие с кмета на Ючхисар Али Карааслан, а на откриването участваха заместител регионалният шеф, ректорът на локалния университет, както и представители на Асоциацията на турските експортьори – съдружие на едрия турски бизнес, в който членуват компании от всички сфери на турската стопанска система, в това число туристическият отрасъл.

През празничния уикенд на 26-29 октомври, когато е и формалният празник на Турция, експозицията ще бъде изложена в Подземния град в Каймаклъ – обект на Световното културно завещание на ЮНЕСКО и измежду петте най-посещавани туристически дестинации на Турция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР