Всеки ден гимназисти в шведския град Шелефтео отиват на училище,

...
Всеки ден гимназисти в шведския град Шелефтео отиват на училище,
Коментари Харесай

Камера за разпознаване на лица проверява кой е дошъл на училище в Швеция

Всеки ден гимназисти в шведския град Шелефтео отиват на учебно заведение, както всички останали. Но на вратите на класната стая ги чака нещо неизмеримо - камера, която разпознава лицата им. Технологията прави непотребна инспекцията за наличия и отсъствия.

Проектът за камера, която да разпознава лицата на възпитаници, е по самодейността на общината в Шелефтео. След тестови интервал, който траял няколко седмици, техниката към този момент е конфигурирана и при всяко влизане в класната стая светва зелена лампа. Така се регистрира наличието на ученика.
Денис Марклун, ученичка: Малката камера ме засича всякога, когато влизам. Когато светне в зелено, това значи, че наличието ми е записано.
Според статистически данни, на година шведските учители отделят по 17 000 часа за регистриране на ръка на присъстващите възпитаници.
Виктор Кристиасен, възпитаник: Мисля, че по-добре по този начин, тъй като спестеното време отива за преподаване на урока.
В други страни потреблението на камери за лицево различаване е за надзор и сигурност, само че в тази шведска гимназия използването на видеоскенера е доста по-невинна. Камерите не проучват държанието и положението на учениците, а единствено записват наличието им.
Фредерика Линг, дизайн-мениджър към компания за камери с лицево различаване: Целта е регистрациите на лицата да бъдат регистрирани сполучливо, с цел да не се позволяват неточности при инспекция.
Тъй като системата към момента е в експериментален интервал, скоро ще стартират договаряния сред производителя и шведската организация за отбрана на персоналните данни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР