Всеки ден България губи по 1.5 млн. лева заради това,

...
Всеки ден България губи по 1.5 млн. лева заради това,
Коментари Харесай

България загуби 500 млн. лв. заради недовършената газова връзка с Гърция

Всеки ден България губи по 1.5 млн. лв. поради това, че прословутата газова връзка сред България и Гърция (Комотини - Стара Загора) още не приключена. Само за предходната година пропуснатите изгоди за страната ни са за над половин милиард лв.. Това стана ясно по време на чуването на енергийния министър Александър Николов в Народното събрание. От полемиката в пленарната зала се разбра още, че компанията строител е поискала ново удължение на периода за въвеждане на интерконектора в употреба и че в този момент записаната последна дата - 1 юли, може да се окаже следващата просрочена. А министър Николов даже загатна, че не е изключено да се търси нов реализатор. И призна, че събирането на глоби за закъснението още не е почнало, въпреки че съгласно контракта строителят на интеконектора от 1 януари т.г.  дължи по 90 000 евро на ден наказателна клауза. 

 

Интересен подробност е, че концепцията за чуването бе на ГЕРБ - партията, която бе ръководеща повече от 10 години и носи съществена отговорност за колосалното закъснение на основния енергиен план. Газовият интерконектор с Гърция е приет за стратегически план от европейска значимост, тъй като на него се разчита доста за прословутата диверсификация. България би трябвало да получава по тази тръба естествен газ по контракта си с Азербайджан, който е за 1 милиарда куб. метра годишно доставки от находището Шах Дениз 2. Заради зациклянето на плана обаче към момента страната ни не може да вземе цялостния размер и получава доста по-малки количества азерски газ през друга връзка (Кулата-Сидерокастро).

 

Целта е газовият интерконектор с Гърция да бъде въведен в употреба до 1 юли тази година, с цел да е подготвен за идващия отоплителен сезон и България да получава цялото количество природен газ по контракта с Азербайджан (който сега е по-евтин от руския), разгласи енергийният министър Александър Николов пред депутатите. Той заяви, че до компанията  " Ай Си Джи Би " АД, която е вложител и предстоящ оператор на недостроената газова връзка, е изпратено писмо за налагане на неустойки на строителя - гръцката АВАКС, поради забавянето.  Той не можа да изясни за какво се постанова писане на писма, в случай че начисляването на неустойки е записано в контракта. А някогашният енергиен министър на ГЕРБ Теменужка Петкова, която в този момент е народен представител,  пресметна, че неустойките единствено за първите 6 дни дни на януари към този момент са 560 хиляди евро.

 

Александър Николов разкри, че от АВАКС са поискали ново удължение на периода за стартиране на интерконектора, само че българската страна е възразила. Той разясни, че в плановата компания " Ай Си Джи Би " всички решения се взимат с единодушие. Компанията е взаимно сдружение, в което нашият холдинг БЕХ и международното обединяване " Посейдон " държат по 50% (акционери в Посейдон са гръцката ДЕПА и " Едисон груп " ).  Министърът призна, че поради забавянето може да се наложи търсене на в допълнение финансиране и че смяната  на строителя е " алтернатива ". Провеждането на нова процедура за довършването на плана обаче значи и в допълнение какъснение.   

 

Депутати от разнообразни парламентарни групи разясниха аргументите за забавянето на  газовата връзка, чието създаване действително стартира през 2013 година (а решението за плана е взето през далечната 2009 г.)  От ГЕРБ надменно упорстваха, че съществена виновност носят служебните и настоящето правителство  -  а те сумарно имат едвам 8 месеца на власт. От " Възраждане " упрекнаха Атина, че съзнателно бави старта на интерконектора, тъй като откакто той проработи, Гърция ще би трябвало да показа с България ролята си на балкански газов хъб.  Повечето народни представители,  както и сегашният енергиен министър, бяха категорични - трите държавни управления на Бойко Борисов са отговорни за голямото забавяне. Много от изказващите се припомниха, че така наречен " Балкански поток " бе издигнат единствено за година и че явно този газопровод е бил приоритет за ГЕРБ.

 

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР