Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да

...
Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да
Коментари Харесай

Тайната на японското дълголетие

Всеки човек се надява да живее дълго, здравословно и да види идващото потомство да пораства. В тази връзка поражда въпросът кой е най-възрастният човек в света? Според известия в задгранични медии най-старият жив човек е японката Кейн Танака (на 118 години). През 2019 година тя влезе в Книгата на върховете на Гинес, като получи купата „ най-старият гражданин на планетата “.

Според отчета на Световната здравна организация за здравна статистика за 2018 година Япония се подрежда преди всичко в света по дълготрайност на живота с 84,2 години. В същото време междинната дълготрайност на живота за дамите е 87,1 години, а за мъжете – 81,1 години, оповестява РИА Новости.

За съпоставяне, междинната дълготрайност на живота на китайците е 76,4 години. Китай, сходно на Япония, принадлежи към азиатските страни, само че няма толкоз висока дълготрайност на живота. Защо се случва това? Един от забавните моменти е, че на фона, когато целият свят е за придвижване, японците не обичат да спортуват, само че въпреки всичко са на върха в класацията на най-дълго живеещите хора.

Какво дефинира дълголетието на японците? Според проучванията аргументите включват генетични фактори, условия на живот, обществено развиване, опазване на здравето и други фактори. И, несъмнено, храненето е от основно значение. След това ще разгледаме главните правила на японското хранене.

1. Разнообразие

Феновете на японските драми евентуално са забелязали, че на японската маса постоянно има доста типове ястия, до момента в който порциите са релативно дребни. Всяко хранене включва риба, месо, зеленчуци, плодове, ориз и други съществени храни. Такава диета ви разрешава да извършите диетата си по-балансирана.

В Китай, въпреки това, се счита, че колкото повече храна, толкоз по-добре. Хората на възраст над 50 години се хранят три пъти дневно, характеризиращи се с дребен брой съставки – рядко достигащи 10, и монотонността на главните храни. В допълнение, китайците постоянно ядат мариновани закуски, които могат да повлияят негативно на продължителността на живота.

2. Бавно хранене

За японците е доста значимо да се хранят постепенно и да дъвчат добре храната си. Смята се, че изхвърлянето на храна значи пренебрежение към присъстващите, по тази причина японците обръщат огромно внимание на етикета за хранене.

Дъвченето на храната способства за по-бързото ѝ храносмилане и асимилиране. С придвижване на възрастта подвижността на стомашно-чревния тракт и функционалността на разнообразни органи се утежнява и храненето постепенно може да понижи напрежението върху тялото. Според разнообразни изследвания, колкото по-бавно се храните и колкото повече дъвчете, толкоз по-малък е рискът от преяждане.

3. Приоритет за свежестта на храната

Повечето хора в Китай избират пържена или печена на плоча храна. Въпреки че тези способи за готвене могат да създадат храната по-вкусна, те доста усилват количеството употребявани мазнини, което има негативно влияние върху здравето. За японците е доста значимо да усетят усета на храната, тъй че нормално те готвят на пара или готвят в тенджера, с цел да поддържат храната свежа.

4. Бяло месо

Поради географското състояние на Япония, рибата и морските блага заемат лъвския дял от японската диета. Повечето хора в Китай ядат алено месо – говеждо, агнешко и свинско месо. Червеното месо съдържа доста повече наситени мастни киселини от бялото месо. Прекомерният банкет на наситени мастни киселини може да докара до задръстване на кръвоносните съдове и да аргументи хронично заболяване.

Това обаче не значи, че аленото месо би трябвало да бъде изцяло отстранено. Съдържа протеини, витамини и минерали, от които се нуждае човешкото тяло. Важно е да знаете по кое време да спрете и да се придържате към уравновесена диета, тъй че в диетата да участват разнообразни типове месо, риба и морски блага.

Както споделя известната сентенция, “болестта идва през устата”, по тази причина е належащо да обърнем огромно внимание на това, което ядем. Ако желаете да живеете дълго и здравословно, придържайте се към положителните хранителни правила, японската система е образец.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР