Всеки човек, живеещ в къща с двор, знае, че подобен

...
Всеки човек, живеещ в къща с двор, знае, че подобен
Коментари Харесай

Как да изгоним голите охлюви от двора си

Всеки човек, живеещ в къща с двор, знае, че сходен разкош ни коства доста труд и старания, в случай че желаеме градината и дома ни да наподобяват приветливо и уютно.

Докато живеещите в жилища хора се борят най-вече с хлебарки и шумове от съседите, феновете на живота в къща всекидневно се изправят пред най-различни гадинки, инсекти и влечуги.

През летните месеци една от най-големите напасти за уютния ни двор са голите охлюви. Слузестите и неприятни за окото следи, които оставят, допълнени с действителната заплаха да стъпиш необут върху самите тях, прави голите охлюви нежелателен жител на двора за доста хора.

Ето и няколко лесни метода, посредством които да се отървем от тях.

Природният кръговрат

 Снимка 220413

Ако живеем на село и отглеждаме домашни птици, бихме могли да ги пускаме в двора си за по час всеки ден. Кокошките, патиците и гъските обожават голи охлюви и на драго сърце биха ви отървали от тях.

А и по този метод резервираме салдото на естествения кръговрат, без да се усещаме като убийци.

Капан за охлюви

 Снимка 316062

Преди да легнем вечер, можем да сложим кори от портокал или любеница към местата, където знаем, че охлювите се разхождат нощем. Тъй като обичат влагата и сянката, дребните твари ще потърсят леговище под корите, които по-късно можем да изхвърлим далеко - още веднъж, без да е нужно да убиваме охлювите.

Втора цедилка

Охлювите въобще не обичат миризмата на кафе. Вместо да изхвърляме остатъчните материали от утринното кафе, можем умерено да поръсваме с него площите, където плужеците обикалят. По този метод наторяваме градината си, рециклираме отпадъците си и спестяваме живота на гадинките - 3 в 1.

Мини плаж

 Снимка 359978

Охлювите ненавиждат грапави или песъчливи повърхности. Ако мястото го разрешава, добра концепция би било да разпръснем пясък, като по този метод ще възпрепятстваме придвижването им.

 Растения, които гонят комарите далеко
Растения, които гонят комарите далеко

Лесно, на ниска цена и ефикасно

Билкова градина

 Снимка 280359

Също както комарите, охлювите странят от аромата на някои билки. Ако желаеме да се отървем от тях по човечен метод, можем да засадим лавандула, бегония и/или розмарин в градината си - и трите растения ги отблъскват дейно.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР