Всеки човек има право да бъде изслушан, има право на

...
Всеки човек има право да бъде изслушан, има право на
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Защита на правата е неизменно право на всеки човек

„ Всеки човек има право да бъде изслушан, има право на професионална правна отбрана. Дейността на Националното бюро за правна помощ е задача, то е посредникът сред закона и правата на нуждаещите се. “

С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към присъстващите на доклада на активността на Националното бюро за правна помощ, оповестиха от „ Дондуков “ 2.

Вицепрезидентът посочи, че през последните години има оттегляне от отвоювани с десетилетия права .

„ Мнозина приказват даже за първокласни политики, а не са малко гласовете, които гневно им се опълчват “ , уточни Йотова.

„ Правната помощ покрива разнообразни видове услуги и помощ – информация, юридически съвещания и даване на юрист там, където е належащо. Всичко това се дава изцяло гратис за бедните и уязвимите, с цел да познават още по-добре своите права и да имат още по-лесен достъп до правораздавателните институции “ , съобщи още вицепрезидентът.

Тя посочи обезпечаването на правна помощ за хората, които живеят в беднотия и обществено изключване, за хората с увреждания, за децата .

„ Всичко това с изключение на правната помощ изисква и доста мощни обществени политики “ , акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът подчертава върху два аспекта от активността на Националното бюро за правна помощ – помощта за жертвите на домашно принуждение и за непридружените малолетни и малолетни бежанци и мигранти . Йотова посочи множеството оферти на Националното бюро за правна помощ за промени в Закона за отбрана от домашно принуждение .

„ За страдание, законът стои на трупчета, лесното опрощение за което са късите животи на последните парламенти. Още по-зле, в последните си дни 48-то Народно заседание гласоподава срещу Закона за изменение и допълнение “ , уточни вицепрезидентът.

Тя изрази вяра да бъде построен координационният механизъм за битка с домашното принуждение .

„ Признание заслужава и работата ви с малолетните и малолетните мигранти и бежанци, изключително с непридружените. Като част от най-уязвимата група, те не са осведомени за статута си, не знаят на какво могат да разчитат, нямат достъп до професионална правна помощ по частен път. Към това се прибавя и езиковият проблем, а всеки интернационален документ споделя, че правораздаването би трябвало да бъде езиково налично “ , съобщи Йотова.

Тя предложи основаването на цифрова платформа , която да бъде налична за уязвими групи, да съдържа информация за потребностите, местоположението и профила на нуждаещите се, като по този метод усъвършенства даването на правна помощ, оповестиха още от Президентството. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР