Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане, а половината

...
Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане, а половината
Коментари Харесай

Всеки четвърти медик страда от повишено кръвно налягане, сочи проучване

Всеки четвърти доктор страда от нараснало кръвно налягане, а половината от лекарите в страната са били жертва на експанзия по време на работа.

Това оповестиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от изследване "Здравни проблеми измежду работещото население и лекарското съсловие ".

Проучването е било осъществено от социологическа организация "Тренд ".

В него са взели участие над 1000 лекари от цялата страна и 1207 от заетите в други сфери. Хипертония имат 15 на 100 измежду работещите в други браншове, демонстрира още изследването. При 11 на 100 от лекарите се срещат и други хронични болести и при 2 на 100 от работещите в други браншове. Данните демонстрират, че и в двете изследвани групи заболеваемостта има директна връзка с възрастта. Повече са и медиците, които дават отговор, че изпитват психическо безсилие при работа.

Почти всеки втори доктор изпитва психическа отмалялост, до момента в който това е проблем за 36 на 100 от заетите в други сфери. Данните демонстрират още, че лекарите сред 40 и 60 години страдат най-вече от психическо безсилие, като по-високи са стойностите при дамите.

Тревожни са резултатите, свързани с експанзията, допълниха от БЛС, акцентирайки, че 48 на 100 от лекарите са били жертва на вербална експанзия по време на работа. За съпоставяне всички останали специалности са се сблъсквали с експанзията в доста по-малки мащаби -17 на 100.

За физическа експанзия споделят 7 на 100 от лекарите, като за останалите специалности този % е 3 на 100. Групата сред 40- и 60-годишните работят най-вече часове. Лекарите, които работят над 60 часа седмично, са близо 6 пъти повече спрямо хората, разрастващи се в други специалности.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР