Всеки четвърти е гласувал с машина на фона на прекратяването

...
Всеки четвърти е гласувал с машина на фона на прекратяването
Коментари Харесай

Защо хартията остана водеща пред машините на изборите

Всеки четвърти е дал своя вот с машина на фона на прекратяването на машинния избор в цялостен избирателен регион. От публичния съвет към ЦИК сезираха прокуратурата за проваленото машинно гласоподаване във Велико Търново и питат: кой ще понесе отговорността за неверните данни в машинната бюлетина. И на тези избори видяхме същите неточности в протоколите като в предходни години.

Дали поради пандемията и онлайн образованието или поради постоянната процедура за замяна на членове на комисии в последния миг - и на този избор изборната адиминистрация срещна проблеми. Нямаше никакво време да се запознае с машините, да види по какъв начин работят, с цел да може да оказва помощ на гласоподавателите. Причината: машините дойдоха в последния миг в секциите. Протоколите - се оказаха другия огромен проблем.

Грешките са еднотипни. Комисиите имаха проблем и с изчисляването на преференциите. И напълно обикновено - сред 700 и 1000 цифри трябваше да вписват. Вместо да бъде елементарно - и да се вземат резултатите от флашките на машините. Така за следващ път екпертите предизвестяват - нужна е смяна в изборните правила. Но не в последния миг.

" България е една от дребното страни в Европейски Съюз, в които изборната администрация се сформира единствено и само на политически принцип. Нямаме присъединяване на специалисти, на представители на съсловията, да вземем за пример на юридическото съсловие ", изясни доктор Ваня Нушева - " Прозрачност без граници ", учител по " Изборни системи и изборна администрация " в СУ " Св. Климент Охридски ".

" Проблемът отново е в политическите партии - те държат изборния развой за гушата посредством номинацията на съставите на секционните изборни комисии. Другият огромен проблем е това текучество - ами те имат право в деня на изборите да дойдат и да кажат: " я, тука аз имам писмо, ти в този момент не си към този момент член на СИК, аз съм член на СИК ", посочи Стоил Стоилов - избирателен специалист.



Същите тези членове на комисии, отговаряха и за машините. Устройствата - съвсем 9 400 на брой - от облекчение за гласоподавателите се превърхана в усложнение за комисиите. Строго защитавани до последно - машините получиха сертификация 2 дни преди изборите, потеглиха към своите секции в последния миг.

" Секционните комисии не бяха задоволително добре подготвени да работят с тях. Неслучайно и в изборния ден видяхме отвод на секционните комисии да боравят с машините. Защо? Защото огромна част от членовете на секционните комисии за първи път се запознаваха с машините, за първи път виждаха протоколите, някои от тях не бяха подготвени, пристигнали в последния миг ", добави доктор Ваня Нушева.

" Ако не бяха медиите в България, българските гласоподаватели, щяха да бъдат учудени в деня на изборите от това, че има някакво устройство някъде там, което я наподобява на камера, я наподобява на друго. В този смисъл делът на машинното гласоподаване за мен е изненадващо висок ", съобщи Румяна Дечева - заместник- ръководител на Обществен съвет към ЦИК.



Всеки четвърти гласоподава с машина. По-малко хора, по-малко неточности. Машинният избор носеше очаквания - за края на недействителните бюлетини.

" Желанието за въвеждане на машини в българския избирателен развой главно беше стимулирано с желанието да се спрат фокусите, които подозираме, че съзнателно или несъзнателно вършат секционните изборни комисии ", уточни Стоил Стоилов - избирателен специалист.

" За никого не е загадка, че при броенето се правят операции с преброяване на бюлетините - надраскване на бюлетините от страна на членове на секционни комисии, погрешно отчитане на бюлетините ", сподели доктор Ваня Нушева.

Машините не бъркат, само че за жалост не могат и да поправят неволни или не, неточности в програмирането си. Гласуваш за един претендент с машина, получаваш различен - изборната картина е от Велико Търново.

" Една от записаните обединения - претендентите за народни представители не са подредени поредно в машините ", сподели Десислава Йонкова - ръководител на РИК.

" Тези първи трима са се оказали в края на листата. Тоест четвъртия е станал първи ", сподели Димитър Димитров - представител на ЦИК.

" ЦИК след разискване се наложи да вземе едно съществено решение - да бъде прекъснато гласуването с машини в целия избирателен регион на Велико Търново ", съобщи Таня Цанева - представител на ЦИК.



Фалстартът на машинния избор в Търново разсъни съмнения в преднамереност и потребността от следствие на прокурори.

" Как се е случило, че покровителите от политическите сили не са видяли в нулевия протокол подредбата на тяхната политическа мощ ", попита Румяна Дечева - заместник-председател на Обществен съвет към ЦИК.

" Аз не мога да си обясня кому е било належащо да се наливат имената на претендентите в машините. Тези имена ги няма в хартиената бюлетина, редно беше и да ги няма в машината, а вместо имена да попадат номерата, под които претендентите са в съответната листа ", сподели Стоил Стоилов - избирателен специалист.



" Общественият съвет към ЦИК се обърна към този момент с писмо към основна прокуратура за отговор на тези въпроси, които цялото общество има ", съобщи Румяна Дечева.

От компанията, виновна за машините, имаше какво да кажат. Но... замълчаха. Договорът за социална поръчка им затвори устата. Една от клаузите там не разрешава изказване без позволение от ЦИК.

" Невъзможността на някой да отбрани позицията си или да каже своята позиция пред обществото в действителност е в ущърб на нашите ползи като общество ", изясни Румяна Дечева.

И обществото ЗАчака резултатите. Отново мъчно регистрирани от изборната математика в протоколите.

" В тези полета имаше една рубрика: без преференции - всеобщо всички объркахме какво тъкмо да попълним в тази рубрика - " без преференции ", сподели Силва Агопян - ръководител на 57-ма СИК Русе.

Това забави и обработката на протоколите в залата в Русе, когато ги предавахме. Ние влязохме в комисията да предадем своите бумаги към 12 часа - излязохме в 6 без 10.

" Смесването на хариено с машинно гласоподаване в границите на една секция не бе удачно законодателно решение. И това нещо го посочихме всички ние, които участвахме в полемиките в правна комисия в Народно събрание ", посочи доктор Ваня Нушева.

И резултатът е явен - зачеркване първи, втори, трети път. Числата се виждат там всред подписите на комисията, поставяни след всяка корекция.

" Така наподобява един доклад, изработен от машина, който се получава за към 30 секунди след края на изборния ден. Всички резултати от този протокол бяха сумирани и изваждани, с цел да се получат избрани стойности. Прехвърлени върху един протокол от сред 14 и 24 страници, от който резултатът след две-три денонощия бодърствуване води до ето този тип ремонти. И по-важното от поправките, тъй като аз съм уверена, че от който е зависело, е направил верните корекции, само че води освен до неразбиране, а води до загуба на доверие ", изясни Румяна Дечева.

" Протоколът не е комплициран. Резултаътът не се дефинира с корен квадратен, с корен пространствен, с Питагоровата теорема и така нататък - няма такива сложнотии, само че той е трудоемък ", сподели Стоил Стоилов - Изборен специалист.

240 числа има да напишат дребните секции във видинско. Когато обаче има машина тези 240 би трябвало да се умножат по 3 и стават 720 знака - някой би трябвало да напише.



Партиите обаче нямат интерес от преброителни центрове.

" Редно беше и е напълно механически допустимо да се образува един виртуален дигитален МИР, в който да се налеят машинните гласове, да се създаде резултатът от флашките, машинно да се съберат с хартиения резултат ", сподели Стоил Стоилов - избирателен специалист.

Грешките се проучват дълго. Пишат се отчети, доклади, вадят се статистики. Съобщават се на конференции месеци след вота. Но и преди и след, специалистите още веднъж захващат остарелия рефен. Докато ги чуе някой.

" Първо би трябвало да се спука цирея на изборния лист ", посочи Стоил Стоилов.

" ЦИК би следвало да поддържа указател на гласоподавателите, ние нямаме подобен указател. Още повече, че няма концепция, че този указател би трябвало да е формиран по сегашен адрес ", сподели доктор Ваня Нушева.

" Първото, което би трябвало да бъде променено и то е обвързвано със описите, е регион чужбина ", съобщи Румяна Дечева.

" Промяна в Изборния кодекс е нужна ", счита доктор Ваня Нушева.

Промяна, само че не в 12 без 5, не в последния миг с гласоподаване измежду нощ. Грешките са ясни, повтарят се на всички избори. Въпросът е да се отчетат като нежелани.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР