Всеки четвърти директор на училище в Германия би искал да

...
Всеки четвърти директор на училище в Германия би искал да
Коментари Харесай

Германия: една от най-трудните и неблагодарни професии

Всеки четвърти шеф на учебно заведение в Германия би желал да подаде оставка. Това е главният извод в нов отчет за положението на учебните управления в Германия, направен от Wübben Stiftung Bildung.

Претовареност и неприятни условия на труд

Ако се има вяра на откривателите, да си шеф на учебно заведение в Германия е една от най-трудните и неблагодарни специалности. На първо място шефовете са доста претрупани с работа - 89% от тях показват, че постоянно или даже доста постоянно работят повече, в сравнение с са длъжни по контракт. А 78 % настояват, че ги занимават със служебни въпроси и през свободното им време.

Тревожна е и следната наклонност: броят на шефовете, които желаят да изоставен, се е нараснал с 8% през последните четири години. Най-често срещаната причина е неналичието на поддръжка от страна на управляващите. " Обичам работата си, само че ме нервира това, че нямаме изискванията, от които се нуждаем. Така че разбирам добре сътрудниците си, които споделят " Стига към този момент! ", споделя Клаус Хаге, шеф на начално учебно заведение в Дуисбург.

В неговото учебно заведение учат 372 деца, от които 93% са миграционни корени – или самите те, или най-малко едни от родителите им е чужденец. Освен това поради съветската експанзия против Украйна за една година над 200 хиляди украинчета са пристигнали в Германия. А това основава спомагателни организационни компликации.

Сцена от игралния филм " Учителската стая " Снимка: Judith Kaufmann/Alamode/dpa/picture alliance

Недоспиване, проблеми с храненето и непрекъсната отмалялост – от това най-често страдат шефовете на учебни заведения, излиза наяве още от изследването.

Всеки пети желае да излезе в пенсия, няма заместници

Друг проблем е обвързван с това, че няма кой да замести излизащите в пенсия шефове на учебни заведения. На една пета от тях им следва пенсиониране през идващите няколко години, само че няма искащи за техните места.  

Според Пиер Туловицки, един от създателите на отчета, към една трета от шефовете нямат нужното обучение и са " стимулирани фенове ", които би трябвало сами да придобият нужните познания - на работното си място и в процеса на работата.

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Той е ром. И преподава български език в Кобленц.

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР