Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по

...
Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по
Коментари Харесай

Любопитна статистика! Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по досиетата!

Всеки четвърти българин се интересува от работата на Комисията по досиетата – това сочи представително проучване на “Екзакта”, представено на извършената през днешния ден в столицата интернационална конференция “Документите на комунистическите секрети служби – действителност, обучение и памет”. Данните демонстрират, че отговорите на запитаните не са политически оцветени.

Според проучването 59% от българите утвърждават концепцията в новата образователна стратегия по история за 10 клас да се учи комунистическия режим и в частност активността на тайните служби. Любопитното е, че половината от определилите се като социалисти също са за включване на тематиката в образователните стратегии. Мнението на ръководителя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Евтим Костадинов – ръководител на Комисията по досиетата: – Дали нашето обучение е дебитор на този откъслек от нашата история? Ако съпоставяме с другите страни, считам, че да. Една прилежаща Румъния ще вземем, те от преди 4-5 години в техните просветителни стратегии влязоха даже и учебници в тази сфера. Аз не виждам нещо рисково – някои ще кажат: “Ама за какво?” – Нека да се знае!

Според Евтим Костадинов Комисията по досиетата работи по този начин, че в обозримо бъдеще да събере целия списък на комунистическите секрети служби и да е подготвена да прерасне в институт за националната памет. Но по тази причина, по думите му, е нужна политическа воля.

Пред конференцията представители на сходни институции от някогашни социалистически страни споделиха, че и при тях през годините архивите на комунистическите секрети служби са били прочиствани, само че следите за принадлежност са останали в копията на документите. Такъв е бил и казусът с Лех Валенса, който съгласно Марзена Кук, шеф на полския списък, персонално е прибрал картончето и регистрационната си карта за съдействие със службите, само че копията им са били съхранени и неоспорими.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР