Всеки акушер-гинеколог още с установяването на бременност трябва да изпрати

...
Всеки акушер-гинеколог още с установяването на бременност трябва да изпрати
Коментари Харесай

Лекар: При установяване на бременността жените да се пращат на ендокринолог

Всеки акушер-гинеколог още с установяването на бременност би трябвало да изпрати дамата на ендокринолог, с цел да бъде прегледана тя за диабет или за понижена функционалност на щитовидната жлеза.

Една от аргументите е, че, в случай че майката няма задоволителна секреция на тиреоидни хормони, детето може да се роди неуместно, посочи в изявление за Дарик един от най-хубавите ендокринолози у нас проф. Анна-Мария Борисова, която понастоящем практикува в столичната болница „ Софиямед ”.

Тя подсети, че в случай че диабетът покаже някакви признаци, то пациентът, измъчен от него, е доста просрочен с лекуването. Причината е, че диабетът не боли, а появяването на признаци приказва за съществуване на затруднения, породени от болестта.

" Трябва да преобърнем мисленето си и работата си с бременните, тъй като още с определяне на положението бременност, гинекологът, който е зарадвал своята пациентка, незабавно би трябвало да каже едно изречение и то е " Идете на ендокринолог да потърсят дали имате някакви скрити болести, които биха били спънка и за Вас, и за Вашето бебе и които ще ни основат проблеми ", счита проф. Борисова.

След като дамата отиде на ендокринолог, следва " устен скрийнинг " и изясняване дали са налице рискови фактори. Сред тях експертът даде образец с възрастта, тъй като по думите й в случай че дамата е на възраст над 30 години, тогава тя е рискова за диабет.

" За да се погрижа напълно за бременните, ще кажа следното: като се изключи че ще търсим прикрит диабет, ние би трябвало да търсим и прикрит хипотиреоидизъм - понижена функционалност на щитовидната жлеза и това е съдбовно значимо. Защо? Защото плодът няма лична щитовидна жлеза до шестия месец и той разчита единствено на майка си. Ако майката няма съответна секреция на тиреоидни хормони, а тиреоидни хормони трябват за развиването на мозъка на плода, нищо няма да се случи, само че би се родил малоумен човек. Коя майка желае нейното дете да е неуместно ", попита проф. Борисова. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР