Всеки $1 000 в повече към цената на автомобила намаляват

...
Всеки $1 000 в повече към цената на автомобила намаляват
Коментари Харесай

Шофьорите на скъпи коли пропускат пешеходци по-рядко

Всеки $1 000 допълнително към цената на автомобила понижават с 3% вероятността притежателят му да спре, с цел да пропусне пешеходец, демонстрира изследване на Университета в Невада. Изследователите следили стотици коли на оживени кръстовища в разнообразни елементи на Щатите, на които според закона колите би трябвало да спрат, и открили, че водачите на евтини коли обезпечават преимущество на пешеходци много по-охотно, в сравнение с сътрудниците им със скъпи возила. Средната стойност на спиращите коли била $5 900 (€5 379), до момента в който цената на колите, които не обезпечават преимущество, била приблизително $8 000 (€7 294).

Целта на проучването, оповестено в американско списание за превоз и опазване на здравето, била да изучи връзката сред расовата непоносимост и половите предубеждения с броя на пътнотранспортните катастрофи с присъединяване на пешеходци, само че резултатите се оказали без статистическа значителност. Вместо това учените забелязали друга взаимозависимост - оказало се, че цената на автомобила е главен параметър за вероятността водачът да пропусне пешеходец.

Ръководителят на плана лекар Кортни Кохенур изяснява този феномен със съпричастността, която водачите на евтини коли изпитват към пешеходците. " По-слабата дарба да се интерпретират мислите и възприятията на останалите хора и чувството за предимство и егоизъм води до липса на емпатия към пешеходците измежду представителите на по-богати обществени групи, а това от своя страна води до отвращение да отстъпват ", разяснява доктор Кохенур.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР