Всеизвестно е как едно малко момиченце може да завърти целия

...
Всеизвестно е как едно малко момиченце може да завърти целия
Коментари Харесай

Денят на калиничките в Асеновград - смях и сълзи в бяло

Всеизвестно е по какъв начин едно малко момиченце може да завърти целия свят към себе си, изключително когато е облечено като ангелче в дребна булчинска одеждa. Какво пък става, когато момиченцата са над триста?

Днешният ден в Асеновград е най-красивият празник, който човек може да си показа – единствено тук се организира с голям възторг бит, сплотяващ целия град в най-хубавия му тип, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

Обичаят на калиничките води началото си някъде от края на 19-ти век или началото на 20-ти, не е доста ясно. Възникнал е първо в гръцката махала, по тази причина се появява и думата калиничка – от хубава на гръцки. В началото просто са обличали с новите дрешки дребни момиченца и са ги пращали да поръсят с китки съседите, с цел да отнесат шанс и благословия на Еньовден. По-късно към този момент кварталите се провеждат самоинициативно и момиченцата, които обикалят, стават повече. В по-ново време традицията влиза в културния календар на общината и придобива типа, прочут и през днешния ден. А типът на този празник е в действителност изящен. Започва се от предходната вечер, когато бъдещите калинички, водени от родителите си, вървят в Етнографския музей и потапят китки цветя в бакъри.

Днес сутринта се развихря същинският празник. От 9 часа в църквата " Свети Никола " се събира пъстро голям брой от момиченца в бяло, майки и татковци, баби и дядовци. Там отец Йордан Георгиев служи молебен за здраве на децата, а след това потегля шествие към параклиса " Въведение Богородично ". Дворът на църквата е декориран с бели и розови балони, нормално тук се вършат фамилни фотосесии, някои калинички се смеят, други плачат, трети спят. Най-малката калиничка през днешния ден, която очевидно се беше приспособила и към необикновената си рокля, и към интереса на близките, бе деветмесечната Ели. За разлика от нея, идната най-малка, която беше единствено на 10 месеца, проспа сполучливо както църковната работа, по този начин и военния оркестър.

При всички тези дребни булки проявата наподобява на женитба и като на всяка женитба, все нещо се обърква. Днес, за огромен смях и на децата, и на родителите и публиката, военният оркестър отпраши с военен марш и бодра стъпка към напълно различен параклис. По разпореждане на пловдивския митрополит Николай, всяка градска демонстрация в енорията се увенчава с боен духов оркестър, което в тази ситуация стои много необичайно.

В придвижване през днешния ден военните стигнаха до една задънена улица, посвириха и помаршируваха малко на място и реагираха по отношение на обстановката – вместо да водят шествието, те го приключиха, защото то си продължи по познатата посока. С този радостен гаф и с променения маршрут на шествието ще се запомни тазгодишният ден на калиничките, само че след това в градската градина ритуалът продължи по познатия метод – момиченцата минаваха под венци, а след това получаваха грамоти от общината за присъединяване в обичая. Три пъти най-малко може да бъде едно асеновградско момиченце калиничка, някои го вършат до пет пъти. Асеновградчани имат вяра, че по този начин децата получават благословия за здраве и благополучен живот.

В този ден момченцата стоят в профил и подсмърчат, едно се изплъзна през днешния ден и мина под венеца, дадоха му грамота, само че след това си я взеха назад. Няма метод при славата на бързоразвиващия се родопски град като столица на сватбените рокли, дребните момиченца да не са с монопол. За да видят своите дребни дъщери калинички, за този ден се връщат хора с корени от Асеновград от кое място ли не – някои възнамеряват даже пътувания от чужбина. Обичаят притегля и много фенове, тъй като зрелището на триста дребни момиченца, всяко едно сладко до трогване, в действителност си коства. Впрочем тъкмо 350 грамоти бяха приготвени през днешния ден и всички те свършиха. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР