Всеизвестно е, че живите цветя, аранжирани с вкус, са най-изисканата

...
Всеизвестно е, че живите цветя, аранжирани с вкус, са най-изисканата
Коментари Харесай

Цветята, които можем да сервираме на Коледната трапеза

Всеизвестно е, че живите цветя, аранжирани с усет, са най-изисканата украса за всеки дом. Те са гиздав аксесоар за всеки артистичен и благороден тоалет, белег за изискан, характерност и жанр. Разбира се, естествените цветя са неотменима част от всяко празнично събитие и естетски акцент за всяка празнична софра.
Напоследък обаче сме очевидци на една прекомерно забавна наклонност. А тя е - цветята, оставайки част от кулинарния дизайн, да навлизат и в самата кулинария. Предизвикателното „ прескачане” на цветята от покривката – в чинията, разкрива невероятни благоприятни условия за творчество и опити. Така наречената флорална кухня намира от ден на ден почитатели, изключително в средите на кулинарния елит и измежду почитателите на модерните течения и общности като веганите и фрийганите.
Всъщност, знае се, че още в древността китайците, гърците и римляните са употребявали цветя в готварството, а глухарчето се загатва като храна още в Стария завет. Древните римляни да вземем за пример сервирали ястия с цветове от слез, рози и виолетки. В ориенталските култури приготвяли ястия с розови листа или овкусени с розово масло. Такива предписания можем да срещнем в обилие и в индийската кухня. В Япония постоянно употребяват хризантеми в готварството. А фамозният френски ликьор „ Шартрьоз”, запазена марка още от ХVІІ век, дължи неповторимия си мирис на цветовете от карамфил.
В Европа необятно публикувани култивиран цветя като невен, латинки, теменужки, маргаритки служат за придаване на нюанс, прохлада и лют усет на салати, паста, рибни и месни ястия. А захаросани, цветята се употребяват за украса на сладоледи, десерти и торти. Замразени в кубчета лед пък, те са прелестен и благоуханен колорит в другите плодови и алкохолни коктейли.
Установено е, че другите ядливи цветя имат разнообразни вкусови качества. Цветовете на бобовите растения да вземем за пример са сладникави, с лек привкус на ядки. Латинката е прелестно лютива, а зелените й пъпки сполучливо могат да заместят доста по-скъпите каперси. Теменужките, розите и лавандулата придават нотки на наслада на салатите. А изсушените листенца на невена оцветяват ястието в блестящо оранжево и са опция на доста скъпия шафран. (Всъщност нашият пазар е залят с огромни количества на ниска цена „ шафран “, който в действителност е невен).
Макар че цветята не са обичайната част от българската кухня, и у нас флоралната кулинария си пробива път. Някои от огромните вериги хипермаркети към този момент оферират цветя за подготвяне на ястия, на цени като за елитни хранителни артикули. Появяват се и първите заведения за хранене, които оферират салати, ордьоври, рибни деликатеси и десерти, украсени и овкусени с градинска флора.
Ето и някои хрумвания за приложение на цветята във вашата кухня:
Цветовете на красивото растението пореч (известно още като лечeбна краставица) имат наследник цвят и наподобяват звезда. Те може да се употребяват за подготвяне на пуншове, студени супи, сорбета, запеканки от кашкавал и извара, а също и за торти. Широко публикуваният невен може да се добави при приготвянето на супи от месо и риба, в ястия с макарони и ориз, както и в салати. С листа от маргаритка може да поръсите салата, отворен сандвич или варени зеленчуци. Може да ги сложите също в ястия с макарони и ориз. Леко лютивите цветчета на латинката се употребяват за декорация и подправяне на салати. Употребяват се също при приготвянето на разнообразни типове запеканки и кишове. Младите листа от теменужка са доста вкусни и нежни за салати. А със захаросаните цветчета могат да се украсяват торти и сладоледи. Цветовете на лавандулата отлично подхождат за придаване на по-екзотичен мирис и усет на печените меса. Лавандуловите цветчета са идеални и за декорация и вложение в шоколадови десерти, торти и сладкиши. Но също по този начин прелестно подхождат и на чаша шампанско. И най-после. Колкото и да е изненадващо, мушкатото, толкоз публикувано у нас като балконно растение, също има ядливи цветове. С тях може ефектно да поръсите десерт, или да ги замразите в кубчета лед и да ги сервирате с питиета. Освен това с цветчетата от мушкато може да извършите ефектна желатинова глазура.
Как да поднесем впечатляващ кулинарен сърпрайз на Коледната софра, употребявайки тайните на флоралната кухня?
Ето едно предложение, издържано в алено и бяло – цветовете на Коледа.
За задачата е належащо да разполагаме с цветовете на две бели лилии и няколко червени рози. Отгледани в естествена среда, несъмнено, добре почистени, измити и подсушени. С тях може да се декорират коледната торта или сладкиш.
За да подготвите захаросаните листенца, са ви нужни разрушен яйчен белтък, чаша захар, четка за изобразяване и алуминиево фолио. Разбитият белтъкът и водата се разбъркват пламенно с вилица, до момента в който на повърхността се появят първите балончета. Цветчетата се слагат в дланта на едната ръка и се намазват с белтъка. След това се поръсват отмерено със захар. Накрая деликатно се слагат върху фолиото. Когато захаросаните листенца изсъхнат изцяло (което лишава сред 12 и 24 часа), към този момент имаме истинските алено – бели орнаменти за нашия коледен специалитет. Подредени изтънчено върху сметановата или желатинова глазура, захаросаните цветчета на розите и лилиите незабелязано ще пренесат цветовете на Коледа върху празничната софра. Би било красиво, в случай че тя е напълно аранжирана в алено и бяло. В центъра – с прелестен отбор от лилии, рози и коледна свещ. Листата и тичинките на лилиите доста добре подхождат за декорация на салати и торти. Може и да се захаросат;
С листата и пъпките на розата могат да се украсяват сладоледи и сладкиши. Когато се захаросат, листата на розата могат да се употребяват за декорация на торти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР