Всеизвестен факт е, че творческите личности – тези, които се

...
Всеизвестен факт е, че творческите личности – тези, които се
Коментари Харесай

Творческа личност ли сте? Това означава, че сте и психопат!

Всеизвестен факт е, че креативните персони – тези, които се занимават с изкуство, са ексцентрични, даже малко чалнати за елементарните хора. Без значение дали са в областта на театъра, киното, изобразителното изкуство или фотографията, в тези хора има нещо, което ги прави странни за останалите.

В предишното се е считало, че тези персони били допрени от Бог или различен загадъчен дух, само че скорошно изследване демонстрира, че хората на изкуството имат едни и същи личностни черти с психопатите и серийните убийци.

В серия от проби психолози посочили, че креативните персони демонстрират по-високи равнища на прочувствена волност, непочтеност и податливост към вдишване на опасности от останалите хора. Проучването въпреки всичко посочило, че има дребна разлика сред създателите и психопатите.

Докато при първите личностното деформиране е по-свързано с просоциални психопатични черти, то при вторите отклонението е антисоциално със податливост към свирепост и измама. Това демонстрира, че хората на изкуството могат да се впишат в обществото, само че могат да изпитат компликации при проявата на емпатия към останалите хора.

Проучването е направено в Държавния университет в Манила, Филипините. В него били изследвани поведенческите модели и мозъчните талази на 30 актьори и 30 наказани за разнообразни закононарушения пандизчии.

Хората на изкуството споделят някои от поведенческите модели на психопатите. Въпреки че осъзнаваме по какъв начин звучи това, истината е, че си има напълно разумно пояснение. Творците би трябвало от време на време да прибягнат до смели, безотговорни и даже безумни дейности, с цел да култивират своя гений и да го изразят на платното да вземем за пример, споделя водещият на проучването лекар Адрина Галанг. Без тази им дарба, те биха били просто елементарни и посредствени, прибавя още ученият.

Психолозите от дълго време подозираха, че творчеството може да върви ръка за ръка с някои психопатични черти. Историята на изкуството изобилства от случаи, в които художници или артисти са постъпвали ирационално в опитите си да управляват околната среда и да изразят себе си.

Това обаче, което ние установихме сигурно, е, че психопатите и създателите имат и друга обща линия с изключение на изразяването на страстите и държанието, а точно - дисфункция на орбитофронталния кортекс. Тя е това, което може да направи хората гении или серийни убийци, споделя в умозаключение лекар Галанг.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР